Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 26.01.2024 року у справі №753/13518/19

Постанова КЦС ВП від 26.01.2024 року у справі №753/13518/19

26.01.2024
Автор:
Переглядів : 101

Постанова

Іменем України

26 січня 2024 року

м. Київ

справа № 753/13518/19

провадження № 61-10070св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Ситнік О. М. (суддя-доповідач), Грушицького А. І., Петрова Є. В.

учасники справи:

позивач - Акціонерне товариство «Сенс-Банк»,

відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітнього ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації

розглянув у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Акціонерного товариства «Сенс-Банк» на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 16 червня 2022 року у складі судді Мицик Ю. С. та постанову Київського апеляційного суду від 08 червня 2023 року у складі колегії суддів: Левенця Б. Б., Борисової О. В., Ратнікової В. М.

у справі за позовом Акціонерного товариства «Альфа-Банк» (змінено назву на Акціонерне товариство «Сенс-Банк») до ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітнього ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, про виселення, зняття з реєстраційного обліку та

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2019 року Акціонерне товариство «Альфа-Банк» (далі - АТ «Альфа-Банк) звернулося до суду з позовом, в якому зазначило, відповідно до статті 37 Закону України від 05 червня 2003 року № 898-IV «Про іпотеку» (далі - Закон № 898-IV) ним оформлено право власності на двокімнатну квартиру АДРЕСА_1 , що належала на праві власності ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 .

Правовою підставою для реєстрації права власності АТ «Альфа-Банк» на нерухоме майно було відповідне іпотечне застереження у підпункті 12.3.1 договору іпотеки від 25 вересня 2007 року, яке передбачало передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов`язання.

Відповідачі втратили право користування квартирою, оскільки втратили право власності на неї. Згідно з витягом з реєстру територіальної громади м. Києва про зареєстрованих осіб, у зазначеній квартирі зареєстровані: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4

АТ «Альфа-Банк» з метою досудового врегулювання спору звертався до відповідачів з вимогою звільнити зазначену квартиру добровільно, однак, незважаючи на відсутність будь-яких правових підстав для проживання у квартирі, відповідачі продовжують користуватися нею та відмовляються добровільно виселятися. Дії відповідачів створюють перешкоди у здійсненні законних прав власника, який не може вільно користуватися та розпоряджатися нерухомим майном.

Просило визнати відповідачів такими, що втратили право користування двокімнатною квартирою АДРЕСА_1 , та зняти їх з реєстраційного обліку за цією адресою.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

16 червня 2022 року рішенням Дарницького районного суду міста Києва у задоволенні позову АТ «Альфа-Банк» відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст