Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 28.03.2018 року у справі №495/2753/17

Ухвала КЦС ВП від 28.03.2018 року у справі №495/2753/17

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 125

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2019 року

м. Київ

справа № 495/2753/17

провадження № 61-10448св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Карпенко С.О. (судді-доповідача), Кузнєцова В.О., СтрільчукаВ.А.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - ОСОБА_5,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Орган опіки та піклування Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області,

провівши у порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_5 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 серпня 2017 року, ухвалене у складі судді Боярського О. О., та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 22 листопада 2017 року, постановлену колегією у складі суддів: Журавльова О. Г., Комлєвої О. С., Кравця Ю. І.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2017 року ОСОБА_4 звернувся із позовом до ОСОБА_5, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Орган опіки та піклування Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області, про визначення місця проживання малолітніх дітей.

В обґрунтування позову зазначав, що відповідач не може створити дітям належні умови для проживання. Органом опіки та піклування здійснювалася перевірка та розгляд питання про визначення місця проживання малолітніх дітей, за наслідками якого надано висновок від 3 квітня 2017 року № 01-39/1468 про доцільність визначення місця проживання малолітніх ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, з батьком по АДРЕСА_1.

За таких обставин позивач просив визначити місце проживання малолітніх дітей з ним.

Короткий зміст рішення суду першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 серпня 2017 року позов ОСОБА_4 задоволено.

Визначено місце проживання малолітніх дітей ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, з батьком по АДРЕСА_1.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що мати дітей не створила належних умов для їх проживання, не працює та не має постійних доходів.

Суд першої інстанції також врахував, що позивач має належні житлово-побутові умови для забезпечення дітей усім необхідним для їх розвитку, має стабільний дохід та можливість утримувати малолітніх дітей матеріально, позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, створює належні умови для гармонійного розвитку, проживання, навчання та виховання дітей.

За таких обставин суд першої інстанції дійшов висновку про те, що на даний час існують виняткові обставини для визначення місця проживання дітей з батьком, а не з матір'ю, що відповідатиме інтересам дітей, забезпечить належні умови їх проживання, гармонійний розвиток та виховання, належне матеріальне забезпечення, і, як наслідок, задовольнив позов.

Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 22 листопада 2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_5 відхилено, рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 серпня 2017 року залишено без змін.

Апеляційний суд зазначив, що висновки суду першої інстанції відповідають зібраним у справі доказам, яким судом дана належна оцінка, правильно визначено юридичну природу правовідносин, що виникли, і закон, який їх регулює, а доводи апеляційної скарги про порушення прав особи, яка подала апеляційну скаргу, є безпідставними та не спростовують висновків суду першої інстанції, обґрунтовано викладених у мотивувальній частині оскаржуваного рішення.

Короткий зміст вимог і доводів касаційної скарги

У лютому 2018 року ОСОБА_5 подала до Верховного Суду касаційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанції норм матеріального права та порушення процесуального права, просила скасувати рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 28 серпня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 22 листопада 2017 року і ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст