Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 25.01.2023 року у справі №523/1585/17

Постанова КЦС ВП від 25.01.2023 року у справі №523/1585/17

25.01.2023
Автор:
Переглядів : 69

Постанова

Іменем України

25 січня 2023 року

м. Київ

справа № 523/1585/17

провадження № 61-9826св21

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Крата В. І.,

суддів: Антоненко Н. О., Дундар І. О., Краснощокова Є. В. (суддя-доповідач), Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: Публічне акціонерне товариство «Райффайзен банк Аваль», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Щелков Денис Михайлович,

третя особа - ОСОБА_2 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 05 серпня 2019 року у складі судді Кисельова В. К. та постанову Одеського апеляційного суду від 05 травня

2021 року у складі колегії суддів: Комлевої О. С., Гірняк Л. А., Сегеди С. М.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «Райффайзен банк Аваль» (далі - АТ «Райффайзен банк Аваль»), приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Щелкова Д. М., третя особа: ОСОБА_2 про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Позов мотивований тим, що 05 серпня 2009 року між ВАТ «Райффайзен Банк Аваль», правонаступником якого є АТ «Райффайзен Банк Аваль», та ОСОБА_2 укладений іпотечний договір, предметом якого є квартира АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 є чоловіком ОСОБА_2 , зазначена квартира придбана у шлюбі, тобто є спільною сумісною власністю подружжя. В зв`язку з чим, ОСОБА_1 надавав нотаріально посвідчену згоду на укладення договору іпотеки, оскільки цей договір іпотеки безпосередньо торкався його інтересів.

Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу

Щелковим Д. М. 29 жовтня 2014 року вчинено виконавчий напис № 791 про звернення стягнення на вказану квартиру, яка належить на праві спільної сумісної власності подружжю ОСОБА_3 . За рахунок коштів, отриманих від реалізації квартири нотаріус пропонував задовольнити вимоги ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» про стягнення заборгованості у розмірі 49 793 336,64 грн.

Головним державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України Бойком О. М. 11 грудня 2014 року відкрито виконавче провадження з виконання зазначеного виконавчого напису нотаріуса та того ж дня накладено арешт на квартиру АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_2 .

Вважає, що вказаний виконавчий напис вчинено приватним нотаріусом незаконно, з грубим порушенням норм чинного законодавства України.

Просив визнати виконавчий напис за № 791, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Щелковим Д. М. 29 жовтня 2014 року, про звернення стягнення на нерухоме майно ОСОБА_2 - квартиру АДРЕСА_1 , на користь ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» таким, що не підлягає виконанню.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст