Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 04.07.2019 року у справі №401/1466/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 04.07.2019 року у справі №401/1466/15-ц

27.05.2020
Автор:
Переглядів : 206

П о с т а н о в а

Іменем України

25 січня 2018 року

м. Київ

справа № 401/1466/15-ц

провадження № 61-522 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Гулька Б. І. (суддя-доповідач), СинельниковаЄ. В., Хопти С. Ф., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Перша всеукраїнська незалежна адвокатська компанія «Ліга Справедливості»,

відповідач - ОСОБА_4,

представник відповідача - ОСОБА_5,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Перша всеукраїнська незалежна адвокатська компанія «Ліга Справедливості» на рішення Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28 квітня 2016 року у складі судді Гонтаренко Т. М. та ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 10 серпня 2016 року у складі колегії суддів: Кривохижі В. І., Мурашка С. І., Сукач Т. О.,

ВСТАНОВИВ :

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У квітні 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю «Перша всеукраїнська незалежна адвокатська компанія «Ліга Справедливості» (далі - ТОВ «Ліга Справедливості») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором про надання юридичних послуг.

Позовна заява мотивована тим, що 10 квітня 2014 року між ТОВ «Ліга Справедливості» та ОСОБА_4 укладено договір про надання юридичних послуг, за умовами якого товариство зобов'язалося надати відповідачу юридичні послуги, а саме представляти його інтереси щодо написання позовної заяви про стягнення грошових коштів, які знаходяться на усіх рахунках ОСОБА_4, відкритих у публічному акціонерному товаристві «Всеукраїнський Акціонерний Банк» (далі - ПАТ «ВіЕйБі Банк»), а відповідач згідно з додатковою угодою № 1 до вказаного договору зобов'язався сплатити товариству за надані юридичні послуги, а саме сплатити за поточні послуги та винагороду за позитивний результат - 3 % від реально стягнутої суми.

27 травня 2014 року заочним рішенням Шевченківського районного суду м. Києва позовні вимоги ОСОБА_4 до ПАТ «ВіЕйБі Банк» у частині стягнення грошових коштів з його рахунків, відкритих у банку, задоволені. Стягнуто з ПАТ «ВіЕйБі Банк» на його користь грошові кошти у розмірі 57 206 доларів 43 центи США та 6 727 євро 08 центів. З цих коштів ПАТ «ВіЕйБі Банк» повернуло відповідачу 32 026 доларів 69 центів США та 451 євро 06 центів. Отже, товариством виконано взяті на себе зобов'язання за договором про надання юридичних послуг, що підтверджується вищевказаним позитивним результатом для відповідача.

Проте 16 січня 2015 року ОСОБА_4 направив товариству заяву про розірвання договору про надання юридичних послуг, у зв'язку з неналежним виконанням товариством взятих на себе зобов'язань за цим договором. Позивач вважав, що зазначена заява подана відповідачем з метою ухилення від сплати товариству винагороди за реально отримані юридичні послуги.

Додатком № 1 до договору про надання юридичних послуг визначено, що винагорода повинна бути сплачена на рахунок товариства протягом двох днів. Оскільки відповідач 16 січня 2015 року направив товариству заяву про розірвання договору про надання юридичних послуг, то до 19 січня 2015 року ОСОБА_4 повинен був сплатити вказану винагороду за отримані юридичні послуги у розмірі 755 доларів 39 центів США та 188 євро 28 центів. Крім того, зазначеним додатком до договору передбачено, що у разі прострочення виплати товариству винагороди за позитивний результат, відповідач сплачує пеню у розмірі 1 % від суми винагороди за кожен день прострочення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст