Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 05.07.2018 року у справі №490/12384/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 05.07.2018 року у справі №490/12384/16-ц

08.06.2020
Автор:
Переглядів : 317

Постанова

Іменем України

24 жовтня 2018 року

м. Київ

справа № 490/12384/16-ц

провадження № 61-37646св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - виконавчий комітет Миколаївської міської ради,

представники позивача: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6,

відповідачі: ОСОБА_7, ОСОБА_8, що діє в своїх інтересах та інтересах неповнолітнього ОСОБА_9,

третя особа - комунальне підприємство «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток»»,

третя особа - служба у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради,

представник третьої особи - ОСОБА_10,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом виконавчого комітету Миколаївської міської ради до ОСОБА_8, що діє в своїх інтересах та інтересах неповнолітнього ОСОБА_9, ОСОБА_7, треті особи: комунальне підприємство «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток», служба у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням,за касаційною скаргою виконавчого комітету Миколаївської міської ради на рішення Центрального районного суду м. Миколаєва у складі судді Гуденко О. А. від 20 грудня 2017 року та постанову Апеляційного суду Миколаївської області у складі колегії суддів: Колосовського С. Ю., Ямкової О. О., Локтіонової О. В. від 25 квітня 2018 року,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2016 року виконавчий комітет Миколаївської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_8, що діє в своїх інтересах та інтересах неповнолітнього ОСОБА_9, ОСОБА_7, треті особи: комунальне підприємство «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток», служба у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради, про визнання осіб такими, що втратили право користування кімнатою АДРЕСА_1.

Позовна заява мотивована тим, що гуртожиток за указаною адресою перебуває на балансі комунального підприємства «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток»» (далі- КП «СКП «Гуртожиток»») та знаходиться у власності територіальної громади м. Миколаєва. У кімнаті № 456 гуртожитку зареєстровані ОСОБА_8, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_7 Під час обстеження житлового фонду працівниками гуртожитку було виявлено, що відповідачі з 2015 року в кімнаті не проживають, світло у кімнаті відключено, особистих речей немає, кімната відкрита.

Ураховуючи викладене, а також те, що відповідачі без поважних причин понад шість місяців не проживають в кімнаті гуртожитку, наявність заборгованості по квартирній платі, яка станом на 24 жовтня 2016 року складає 4 872,83 грн, виконавчий комітет Миколаївської міської ради просив суд визнати ОСОБА_8, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_7 такими, що втратили право користування кімнатою АДРЕСА_1

Рішенням Центрального районного суду м. Миколаєва від 20 грудня 2017 року позов виконавчого комітету Миколаївської міської ради задоволено частково.

Визнано ОСОБА_8, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1, такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1.

У задоволенні позовних вимог до ОСОБА_7 відмовлено.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що ОСОБА_8, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_1, втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1, оскільки без поважних причин більше ніж шість місяців у спірному житловому приміщенні не проживають, ним не користуються і не беруть участі в його утриманні. У задоволенні позовних вимог до ОСОБА_7 відмовлено у зв'язку з тим, що факт відсутності відповідача понад встановлені статтею 71 ЖК Української РСРстроки у жилому приміщенні без поважних причин доведено не було, іншого постійного житла в ОСОБА_7 немає, зв'язок з житлом він не втрачав, оскільки періодично з'являється до кімнати у гуртожитку, де знаходяться його речі, тобто користується житлом.

Постановою Апеляційного суду Миколаївської області від 25 квітня 2018 року апеляційну скаргу виконавчого комітету Миколаївської ради залишено без задоволення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст