Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 09.10.2018 року у справі №161/4052/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 09.10.2018 року у справі №161/4052/16-ц

08.06.2020
Автор:
Переглядів : 229

Постанова

Іменем України

24 жовтня 2018 року

м. Київ

справа № 161/4052/16-ц

провадження № 61-7181 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

судді-доповідача-Пророка В. В.,суддів: Висоцької В. С., Лесько А. О., Сімоненко В. М., Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач-ОСОБА_6,відповідачі Дочірнє підприємство «Телерадіокомпанія «Аверс» Відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс», Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України у Волинській області,

розглянув у порядку письмового провадження справу, відкриту за позовом ОСОБА_6 до Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» Відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс», Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України у Волинській області про спростування недостовірної інформації, яка принижує честь, гідність, ділову репутацію, відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 20 липня 2016 року, ухвалене суддею Пушкарчук В. П., та ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 18 серпня 2016 року, постановлену колегією суддів у складі: Лівандовської-Кочури Т. В., Грушицького А. І., Завидовської-Марчук О. Г.,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У березні 2016 року ОСОБА_6 звернулась до Луцького міськрайонного суду Волинської області з позовом до Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» Відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс» (далі - ДП «ТРК «Аверс»), Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України у Волинській області (далі - НРПТРУ у Волинській області) про спростування недостовірної інформації, яка принижує честь, гідність, ділову репутацію, відшкодування моральної шкоди.

2. Позовна заява мотивована тим, що 20 січня 2015 року на телеканалі «Аверс» в інформаційному блоці програми «На часі» розповсюджено сюжет про Садове товариство «Коршів» (далі - СТ «Коршів»), зйомка якого проходила у фойє Луцького міськрайонного суду, де були висловлені неправдиві, непрофесійні факти, які абсолютно ніким і нічим не були перевірені та підтверджені. Позивач в той день була присутня в суді на розгляді справи, проте після засідання журналісти їй не задавали жодних питань, з нею не спілкувалися. Однак в ефірі новин був репортаж про її діяльність як керівника СТ «Коршів». ДП «ТРК «Аверс» звинуватила позивача в продажі земельних ділянок, шахрайстві та хабарництві.

3. Через тиждень ОСОБА_6 звернулася в ДП «ТРК «Аверс» зі скаргою про спростування поширеної недостовірної інформації про неї, однак жодної відповіді на час подання позову вона не отримала.

4. У зв'язку з незаконними діями відповідачів та неможливістю захистити себе у позивачки погіршився стан здоров'я, постійно піднімається тиск, запаморочення, постійні сердечні болі. У неї порушився повсякденний ритм життя, моральна травма залишиться на все життя, адже вказаний сюжет побачили тисячі глядачів, а це рідні, близькі люди, знайомі та члени товариства. В зв'язку з цим позивач просить стягнути солідарно з обох відповідачів моральну шкоду в сумі 25 000,00 грн, спростувати в прямому ефірі недостовірну інформацію про неї, що полягає у приниженні її честі, гідності і ділової репутації.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст