Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 18.02.2019 року у справі №405/1820/17

Ухвала КЦС ВП від 18.02.2019 року у справі №405/1820/17

29.08.2020
Автор:
Переглядів : 175

Постанова

Іменем України

24 липня 2019 року

місто Київ

справа № 405/1820/17

провадження № 61-2761св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Ступак О. В.,

суддів: Гулейкова І. Ю., Олійник А. С., Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Яремка В. В.,

учасники справи:

позивач - Публічне акціонерне товариство «Піреус Банк МКБ»,

відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

треті особи: приватний нотаріус Кіровоградського міського нотаріального округу Зубко Оксана Петрівна, ОСОБА_3 ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Піреус Банк МКБ» на рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 06 липня 2018 року у складі судді Іванової Л. А. та ухвалу Кропивницького апеляційного суду від 03 січня 2019 року у складі колегії суддів: Дьомич Л. М., Єгорова С. М., Карпенко О. Л.,

ВСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Стислий виклад позиції позивача

У квітні 2017 року Публічне акціонерне товариство «Піреус Банк МКБ»

(далі - ПАТ «Піреус Банк МКБ», Банк) звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору дарування квартири АДРЕСА_1 .

Позивач обґрунтовував заявлені вимоги тим, що 27 жовтня 2011 року між ПАТ «Піреус Банк МКБ» та Приватним акціонерним товариством «Креатив»

(далі - ПрАТ «Креатив») укладено кредитний договір № WCLоаn/05759. За умовами договору Банк відкрив позичальнику відновлювальну відкличну кредитну лінію з максимальним лімітом у сумі 7 000 000, 00 дол. США на строк з 27 жовтня 2011 року до 27 лютого 2013 року, а позичальник зобов`язався використати кредит за цільовим призначенням, своєчасно та в повному обсязі повернути його та сплатити Банку нараховані за користування кредитом проценти, а також належним чином виконувати інші зобов`язання.

Цього ж дня, з метою забезпечення виконання умов кредитного договору, між ПАТ «Піреус Банк МКБ» та ОСОБА_1 укладено договір поруки № WCLоаn/05759/guar-2.

Умови кредитного договору позичальником не виконувались, внаслідок чого банк звернувся до суду із позовом до поручителя про стягнення заборгованості за кредитним договором; рішенням Ленінського районного суду м. Кіровограда від 07 червня 2016 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області від 18 жовтня 2016 року, стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Піреус Банк МКБ» заборгованість за кредитним договором у розмірі 15 239 987, 97 дол. США та судовий збір у розмірі 3 654, 00 грн.

08 жовтня 2015 року, тобто через місяць після відкриття провадження у цивільній справі № 405/6223/15-ц про стягнення з ОСОБА_1 кредитної заборгованості, між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка є його матір`ю, укладено договір дарування квартири АДРЕСА_1 . На переконання Банку, укладений правочин є фіктивним та таким, що порушує його законні права, оскільки дії сторін під час його укладення направлені не на реальне настання правових наслідків, обумовлених договором дарування, а на фіктивний перехід права власності на квартиру, з метою приховання цього майна від наступного звернення стягнення у рахунок виконання рішення суду про стягнення з поручителя грошових коштів, що є підставою для визнання договору дарування недійсним відповідно до статті 234 ЦК України. Крім того, під час укладення правочину не було належним чином перевірено усі необхідні документи, а саме: наявність відчужень та заборон в реєстрі щодо предмета дарування, відповідність положенням Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» висновку про експертну грошову оцінку, складеного суб`єктом оціночної діяльності 05 жовтня 2015 року, наявність нотаріально посвідченої згоди дружини ОСОБА_1 - ОСОБА_3 на укладення спірного договору, порушення прав малолітніх дітей відповідача, тобто наявність згоди органів опіки та піклування при вчиненні оспорюваного правочину.

Стислий виклад заперечень відповідача

ОСОБА_2 проти позову заперечила, вважала його необґрунтованим та таким, у задоволенні якого необхідно відмовити. ОСОБА_1 відзиву суду не надав.

Стислий виклад змісту рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст