Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 03.07.2019 року у справі №761/17118/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 03.07.2019 року у справі №761/17118/16-ц

25.08.2020
Автор:
Переглядів : 177

Постанова

Іменем України

24 червня 2019 року

м. Київ

справа № 761/17118/16-ц

провадження № 61-27811св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Журавель В. І. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб,

третя особа - публічне акціонерне товариство «Банк Форум»,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 18 серпня 2016 року у складі судді Савицького О. А. та ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 13 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Лапчевської О. Ф., Мазурик О. Ф., Махлай Л. Д.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), третя особа - публічне акціонерне товариство «Банк Форум» (далі - ПАТ «Банк Форум» або Банк) про захист прав споживачів та стягнення коштів.

Свої вимоги обгрунтовувала тим, що вона уклала з ПАТ «Банк Форум» договори банківських вкладів та розмістила на рахунках банку власні кошти. Згодом дізналася, що постановою Правління Національного Банку України від 13 червня 2014 року № 355 у ПАТ «Банк Форум» відкликано банківську ліцензію та розпочато його ліквідацію.

Оскільки проведення процедури ліквідації Банку та розпорядження його майном здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відповідно до прийнятих рішень від 16 червня 2014 року № 49 та від 28 травня 2015 року № 106, вважає, що Фонд є також і боржником по поверненню коштів за договорами банківського вкладу.

Посилаючись на вказані обставини та положення статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статті 1058, 1060, 1066 ЦК України, позивач просила стягнути з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб належні їй кошти за договорами банківських вкладів у сумі 453 156,80 грн.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 18 серпня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду міста Києва від 13 листопада 2017 року, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що позивач отримала гарантовану суму відшкодування в розмірі 200 000 грн, а відтак Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виконав свій обов`язок перед вкладником, передбачений Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Враховуючи наявність рішень про відкликання банківської ліцензії,початок процедури ліквідації банку та запровадження тимчасової адміністрації між сторонами настали правовідносини, які регулюються спеціальним Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погодившись з таким вирішенням спору, ОСОБА_1 подала касаційну скаргу в якій, посилаючись на неправильне застосування судами обох інстанцій норм матеріального і порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржувані рішення та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст