Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 24.04.2023 року у справі №444/3344/21

Постанова КЦС ВП від 24.04.2023 року у справі №444/3344/21

24.04.2023
Автор:
Переглядів : 46

Постанова

Іменем України

24 квітня 2023 року

м. Київ

справа № 444/3344/21

провадження № 61-5936св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є.,

суддів: Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Коротуна В. М., Тітова М. Ю. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Сопошинський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів,

третя особа - Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Львівського апеляційного суду від 18 квітня 2022 року в складі колегії суддів: Шеремети Н. О., Ванівського О. М., Цяцяки Р. П.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Сопошинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів (далі - Сопошинського ЗЗСО І-ІІІ ст.) та просила скасувати наказ відповідача від 08 листопада 2021 року № 58-к про відсторонення її від роботи та допустити її до виконання посадових обов`язків; виплатити їй середній заробіток за час відсторонення від роботи з 08 листопада 2021 року до дня фактичного допуску до виконання посадових обов`язків.

Позовні вимоги обґрунтовувала тим, що з серпня 2021 року працює за сумісництвом на посаді вчителя математики в Сопошинському ЗЗСО І-ІІІ ст. Наказом відповідача від 08 листопада 2021 року її відсторонено від роботи з 08 листопада 2021 року з підстави відсутності щеплення проти COVID-19. Вважала відсторонення незаконним та таким, що порушує її конституційні права.

Зокрема зазначала, що нормативно-правові акти, на підставі якого виданий наказ про її відсторонення, набули чинності 08 листопада 2021 року, однак ними не встановлено обов`язку профілактичного щеплення проти COVID-19 для працівників закладів освіти саме до 08 листопада 2021 року.

Також ні трудовим договором, ні наказом про прийняття на роботу, ні посадовою інструкцією не передбачено необхідності щеплення проти COVID-19.

Крім того, відсторонення від роботи можливе лише у разі необґрунтованої відмови від щеплення за поданням відповідних посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби.

У відповідача відсутні будь-які докази того, що вона відмовляється або ухиляється від такого щеплення.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 10 грудня 2021 року позов задоволено частково.

Скасовано наказ ЗЗСО І-ІІІ ст. від 08 листопада 2021 року № 58-к про відсторонення ОСОБА_1 від роботи.

Стягнено з відповідача на користь позивача середній заробіток за час відсторонення від роботи з 08 листопада 2021 року до дня ухвалення рішення суду в розмірі 11 205,81 грн.

У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Допущено негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Частково задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що оскаржуваний наказ про відсторонення є незаконним, оскільки виданий на підставі одного лише повідомлення про обов`язкове профілактичне щеплення, яке саме по собі не створює жодних юридичних наслідків та не засвідчує юридичного факту відмови чи ухилення позивача від обов`язкового профілактичного щеплення, а також факту ненадання нею медичного висновку про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданого закладом охорони здоров`я.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Львівського апеляційного суду від 18 квітня 2022 року рішення Жовківського районного суду Львівської області від 10 грудня 2021 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст