Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 13.01.2019 року у справі №783/14/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 13.01.2019 року у справі №783/14/15-ц

11.06.2020
Автор:
Переглядів : 131

Постанова

Іменем України

23 січня 2019 року

м. Київ

справа № 783/14/15-ц

провадження № 61-1049св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А.,

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., СтупакО.В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_3,

відповідачі: Сокальський районний суд Львівської області, Держава Україна в особі Міністерства юстиції України,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 на ухвалу Червоноградського міського суду Львівської області від 23 серпня 2017 року у складі судді Новосад М. Д. та ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 23 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Мельничук О. Я., Крайник Н. П., Савуляк Р. В.,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Сокальського районного суду Львівської області, Держави України в особі Міністерства юстиції України, про відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 03 червня 2015 року у складі судді Ванівського О. М. позовну заяву ОСОБА_3 направлено до Червоноградського районного суду Львівської області.

Ухвалою Червоноградського районного суду Львівської області від 18 червня 2015 року у складі судді Грабовського В. В., відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до Сокальського районного суду Львівської області, Держави України в особі Міністерства юстиції України, про відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 29 вересня 2015 року у складі колегії суддів: Штефаніци Ю. Г., Берези В. І., Бойко С. М., апеляційна скарга ОСОБА_3 відхилена, ухвала Червоноградського міського суду Львівської області від 18 червня 2015 року залишена без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 листопада 2015 року у складі судді Колодійчука В. М., відмовлено ОСОБА_3 у відкритті касаційного провадження у цій справі.

Постановою Верховного Суду України від 27 січня 2016 року у складі колегії суддів: Лященко Н. П., Гуменюка В. І., Охрімчук Л. І., Сеніна Ю. Л., Яреми А. Г., у задоволенні заяви ОСОБА_3 про перегляд Верховним Судом України ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 листопада 2015 року відмовлено.

У березні 2017 року ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами ухвали Червоноградського міського суду Львівської області від 18 червня 2015 року.

Заява ОСОБА_3 мотивована тим, що нововиявленою обставиною для цієї справи є постанова Верховного Суду України від 01 березня 2017 року, прийнята у справі № 6-3139цс16 за позовом ОСОБА_3 до Червоноградського міського суду Львівської області, Держави Україна в особі Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди, якою у задоволенні заяви ОСОБА_3 відмовлено. Зі змісту постанови вбачається, що належним відповідачем у таких справах може бути лише держава, а не суди (судді), які діють від імені держави та виконують покладені на них державою функції правосуддя. Заявник зазначав, що такі обставини спростовують висновки суду, покладені в основу ухвали, про перегляд якої він просить і породжують процесуальні наслідки, які впливають на законність і обґрунтованість, ухваленого без їх врахування, судового рішення.

Ухвалою Червоноградського міського суду Львівської області від 23 серпня 2017 року у задоволенні заяви ОСОБА_3 відмовлено.

Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що постанова Верховного Суду України від 01 березня 2017 року, прийнята у справі № 6-3139цс16 не є нововиявленою обставиною, оскільки така винесена у іншій справі і на момент розгляду справи такої не існувало.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 23 листопада 2017 року апеляційна скарга ОСОБА_3 відхилена. Ухвала Червоноградського міського суду Львівської області від 23 серпня 2017 року залишена без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст