Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 12.08.2018 року у справі №554/6231/17

Ухвала КЦС ВП від 12.08.2018 року у справі №554/6231/17

11.06.2020
Автор:
Переглядів : 145

Постанова

Іменем України

23 січня 2019 року

м. Київ

справа №554/6231/17

провадження №61-41235св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі:

головуючого - Висоцької В. С. (суддя - доповідач),

суддів: Лесько А. О., Пророка В. В., Сімоненко В. М., Фаловської І.М.,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Полтавської обласної ради, Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації, треті особи: Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи, комунальне підприємство «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи Полтавської обласної ради», Управління майном Полтавської обласної ради, виконуючий обов'язки директора комунального підприємства «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи Полтавської обласної ради» ОСОБА_2, Національне агентство з питань запобігання корупції, Комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Всеукраїнської Громадської Організації «Спілка громадських організацій України «Народна рада», про визнання рішення незаконним, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, за касаційними скаргами Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи та Полтавської обласної ради на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 23 березня 2018 року у складі судді

Материнко М. О., та постанову апеляційного суду Полтавської області

від 12 липня 2018 року у складі колегії суддів: Пилипчук Л. І., Дряниці Ю. В., Чумак О. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

представник позивача - ОСОБА_4,

відповідачі: Полтавська обласна рада, Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації,

треті особи: Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи, комунальне підприємство «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи Полтавської обласної ради», Управління майном Полтавської обласної ради, виконуючий обов'язки директора комунального підприємства «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи Полтавської обласної ради» ОСОБА_2, Національне агентство з питань запобігання корупції, Комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Всеукраїнської Громадської Організації «Спілка громадських організацій України «Народна рада»,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. У серпні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Полтавської обласної ради, Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації, у якому просила: визнати незаконним і скасувати рішення пленарного засідання Полтавської обласної ради від 26 квітня

2017 року №469, поновити позивача на посаді головного лікаря з 26 квітня 2017 року по 13 липня 2017 року - Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи, а з 14 липня 2017 року - на посаді директора комунального підприємства «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи» Полтавської обласної ради; зобов'язати департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації видати наказ про поновлення на відповідній посаді з 26 квітня 2010 року по 13 липня 2017 року та з 14 липня 2017 року; зобов'язати Полтавську обласну раду видати розпорядження про поновлення її на посаді директора комунального підприємства «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи» з 14 липня 2017 року; стягнути середню заробітну плату за час вимушеного прогулу.

2. Позовна заява мотивована тим, що на посаду головного лікаря Полтавського обласного Центру медико-соціальної експертизи ОСОБА_1 була призначена наказом Управління охорони здоров'я виконавчого комітету Полтавської обласної Ради народних депутатів від 21 вересня 1995 року.

23 травня 2012 року між нею та Полтавською обласною радою був укладений контракт. Розпорядженням голови Полтавської обласної ради від 21 травня 2015 року позивача було звільнено у відповідності до пункту 2 статті 36 КЗпП України. Судовими рішеннями було встановлено, що контракт, який був укладений між ОСОБА_1 та Полтавською обласною радою, у відповідності до статті 9 КЗпП України, є недійсним.

3. У судовому порядку ОСОБА_1 неодноразово поновлювали на посаді головного лікаря Полтавського обласного Центру медико-соціальної експертизи на підставі статті 39 - 1 КЗпП України. Рішеннями Полтавської обласної ради позивача звільняли у відповідності до пункту 2 статті 36 КЗпП України.

4. Останнім рішенням Полтавської обласної ради «Про головного лікаря Полтавського обласного центру медико - соціальної експертизи» від 26 квітня 2017 року ОСОБА_1 було поновлено на посаді головного лікаря Полтавського обласного центру медико - соціальної експертизи з 27 грудня 2016 року та визнано продовженим дію трудового контракту з ОСОБА_1, головним лікарем Полтавського обласного центру медико - соціальної експертизи з 27 грудня 2016 року строком до 26 квітня 2017 року. Вказаним рішенням ОСОБА_1 звільнено з посади головного лікаря Полтавського обласного центру медико - соціальної експертизи 26 квітня 2017 року відповідно до пункту 2 статті 36 КЗпП України у зв'язку із закінченням терміну дії трудового контракту.

5. Позивач вважає, що вказане рішення є незаконним та таким, що прийняте з порушенням норм Конституції України, нормативно - правових актів та трудового законодавства.

6. Аргументом позовної заяви також указано, що фактично відбулася реорганізація Полтавського обласного центра медико-соціальної експертизи в комунального підприємства «Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи» Полтавської обласної ради, а, у відповідності до частини 2 статті 36 КЗпП України, зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору, а згідно з частиною 3 зазначеної статті - у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Тому, позивач вважає, що повинна бути поновлена в новоствореному підприємстві.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст