Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 15.04.2019 року у справі №402/396/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 15.04.2019 року у справі №402/396/14-ц

19.10.2020
Автор:
Переглядів : 300

Постанова

Іменем України

22 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 402/396/14-ц

провадження № 61-6848св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Сімоненко В. М. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю., Петров Є. В.,

учасники справи:

заявник - Кам`янобрідська сільська рада Благовіщенського району Кіровоградської області,

зацікавлена особа - Ульяновська районна державна нотаріальна контора,

особа, яка подала апеляційну скаргу - ОСОБА_1 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Кам`янобрідської сільської ради Благовіщенського району Кіровоградської області на постанову Кропивницького апеляційного суду від 28 лютого 2019 року у складі колегії суддів: Дуковського О. Л., Авраменко Т. М., Суровицької Л. В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2014 року Кам`янобрідська сільська рада звернулася до суду з заявою про визнання відумерлою спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_2 , зацікавлена особа - Ульяновська районна державна нотаріальна контора.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після її смерті відкрилася спадщина у формі приватної власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 3,40 га згідно державного акту РЗ № 402188, що розташована на території Кам`янобрідської сільської ради.

З дня смерті ОСОБА_2 минуло сім років, проте за оформленням спадщини ніхто не звертався, відомості про спадкоємців за законом та за заповітом відсутні.

Враховуючи викладене, Кам`янобрідська сільська рада просила суд визнати відумерлою спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_2 , а саме земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 3,40 га, що належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю РЗ № 402188, передати у власність територіальної громади Кам`янобрідської сільської ради дану земельну ділянку.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 07 квітня 2014 року заяву Кам`янобрідської сільської ради задоволено.

Визнано відумерлою спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка складається із земельної ділянки № НОМЕР_1 площею 3,40 га, що належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю РЗ № 402188 та розташованої на території Кам`янобрідської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області та передано вказану відумерлу спадщину територіальній громаді Кам`янобрідської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області.

Судове рішення мотивовано тим, що після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася, спадкоємці до нотаріальної контори не зверталися, отже спадщина ніким із спадкоємців не прийнята.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою Кропивницького апеляційного суду від 28 лютого 2019 року рішення Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 07 квітня 2014 року скасовано. У задоволенні заяви Кам`янобрідської сільської ради відмовлено.

Судове рішення мотивовано тим, що суд першої інстанції не встановив спадкоємців за заповітом і за законом, а обмежився лише висновком про те, що спадкоємці не зверталися для оформлення спадщини та про відсутність спадкоємців за законом та заповітом. Незалучення до участі у справі ОСОБА_1 , значно вплинуло на її права і обов`язки, як спадкоємця першої черги.

За таких обставин вбачається спір про право, який підлягає розгляду в позовному провадження, а вирішення питання про визнання спадщини відумерлої є передчасним.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст