Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 02.04.2018 року у справі №638/13100/14-ц

Постанова КЦС ВП від 02.04.2018 року у справі №638/13100/14-ц

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 144

Постанова

Іменем України

22 березня 2018 року

м. Київ

справа № 638/13100/14-ц

провадження № 61-2395 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Пророка В. В. (суддя-доповідач), Висоцької В. С., Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач-ОСОБА_4,відповідачі: Державна казначейська служба України, Полтавське міське управління управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4на рішення апеляційного суду Харківської області у складі суддів: Довгаль А. П., Коровіна С. Г., Коваленко І. П., від 07 червня 2016 рокув справі за позовом ОСОБА_4 до Державної казначейської служби України, Полтавського міського управління управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області про відшкодування моральної ушкоди, завданої незаконними діями по ненаданню медичної допомоги в умовах ізолятора тимчасового тримання управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області.

Встановив:

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У липні 2014 року ОСОБА_4звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби України (далі - ДКС України), Полтавського міського управління управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області (далі - ПМУ УМВС України в Полтавській області) про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями по ненаданню медичної допомоги в умовах ізолятора тимчасового тримання управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області (далі - ІТТ УМВС України в Полтавській області).

Позовна заява мотивована тим, що він незаконно знаходився в ІТТ УМВС України в Полтавській області в якості затриманого з 18 вересня 2010 року, звідки був звільнений 27 вересня 2010 року в зв'язку з різким погіршенням стану здоров'я. За час знаходження в камері йому не надавалася медична допомога, не була витребувана медична довідка з онкологічного диспансеру за місцем його помешкання про стан здоров'я та можливості тримання в умовах ІТТ, оскільки він є онкологічним хворим, не повідомлено прокурору про його затримання як онкохворого. Позивач стверджує, що його помістили в камеру з іншими особами, які раніше притягувались до кримінальної відповідальності, незважаючи на те, що він є колишнім працівником ОВС, пенсіонером МВС України. Камера, в якій він перебував, не мала облаштування гарячої води, вентиляції. Окрім того, він є людиною, що не палить, в той час як один із співкамерників постійно палив у приміщенні камери. Такі дії відповідача спричинили позивачеві моральні страждання.

На підставі викладеного, просив суд відшкодувати моральну шкоду у розмірі 657 720,00 грн, завдану незаконними діями по ненаданню медичної допомоги в умовах ІТТ УМВС України в Полтавській області.

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 11 листопада 2015 року позов задоволено частково; стягнуто з ДКС України за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку на користь ОСОБА_4 на відшкодування моральної шкоди 100 000,00 грн; у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст