Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 24.09.2018 року у справі №140/2761/17

Ухвала КЦС ВП від 24.09.2018 року у справі №140/2761/17

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 185

Постанова

Іменем України

21 листопада 2019 року

м. Київ

справа № 140/2761/17

провадження № 61-44157св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

представник позивача - ОСОБА_2 ,

відповідач - Ковалівська сільська рада Немирівського району Вінницької області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану представником - ОСОБА_2 , на рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 04 травня 2018 року у складі судді Науменка С. М. та постанову Апеляційного суду Вінницької області від 16 серпня 2018 року у складі колегії суддів: Марчук B. C., Денишенко Т. О., Берегового О. Ю.,

ВСТАНОВИВ:

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернувся суду з позовом до Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 17 листопада 1989 року секретарем виконавчого комітету Сподахівської сільської ради народних депутатів Немирівського району Вінницької області, зареєстрований в реєстрі № 49, відповідно до якого вона заповіла все своє майно йому.

Спадкоємцями за законом є дочка померлої - ОСОБА_4 , яка згідно заяви, посвідченої секретарем Сутисківської сільської ради Тиврівського району Вінницької області, зареєстрованої в реєстрі за №394 від 21 листопада 2007 року, відмовилась від прийняття спадщини, а також син померлої - ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Спадкодавцеві ОСОБА_3 на день смерті належало наступне майно: земельна ділянка (пай) площею 2,02 га згідно державного акта на право приватної власності на землю, виданого Немирівською районною державною адміністрацією Вінницької області 21 листопада 2002 року, яка розташована на території Сподахівської сільської ради Немирівського району Вінницької області; майновий пай у колективному сільськогосподарському підприємстві «Сподахівське» Немирівського району Вінницької області, який належить померлій на підставі свідоцтва про право власності на майновий пай серії; земельна ділянка площею 0,49 га, яка належала спадкодавцеві згідно державного акта на право приватної власності на землю від 11 серпня 2002 року, яка розташована на території Сподахівської сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Вказував на те, що строк для прийняття спадщини ним був пропущений з поважних причин, а саме - у період з 15 вересня 2004 по 06 жовтня 2004 року він перебував на лікуванні у Вінницькій центральній районній клінічній лікарні Вінницької області з приводу пошкодження внутрішньої колатеральної зв`язки лівого колінного суглобу та не міг пересуватися, що перешкодило з`явитися до нотаріальної контори для подачі заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи викладене, ОСОБА_1 просив суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті його матері ОСОБА_3 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Немирівського районного суду Вінницької області від 04 травня 2018 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що до моменту отримання травми, у позивача було понад 5 місяців для подання заяви про прийняття спадщини. Крім того, такого роду травми, як пошкодження внутрішньої колатеральної зв`язки лівого колінного суглобу, не є непереборними, істотними труднощами для спадкоємця щодо прийняття спадщини, а отже, вказана позивачем причина пропуску строку для прийняття спадщини не є поважною, тому відсутні підстави для задоволення позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст