Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 03.09.2019 року у справі №303/292/17

Постанова КЦС ВП від 03.09.2019 року у справі №303/292/17

02.09.2020
Автор:
Переглядів : 115

Постанова

Іменем України

21 серпня 2019 року

м. Київ

справа № 303/292/17

провадження № 61-12404св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Білоконь О. В. (суддя-доповідач), Осіяна О. М., Сакари Н. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

третя особа - приватний нотаріус Мукачівського районного нотаріального округу Федоренко Едуард Юрійович,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області у складі судді Пака М. М. від 01 червня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Закарпатської області у складі колегії суддів: Готри Т. Ю., Бисаги Т. Ю., Фазикош Г. В., від 25 липня 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - приватний нотаріус Мукачівського районного нотаріального округу Федоренко Е. Ю., про визнання частково недійсним договору купівлі-продажу.

Позов мотивовано тим, що 22 березня 2013 року між ОСОБА_3 та його братом ОСОБА_2 був укладений договір купівлі-продажу домоволодіння АДРЕСА_1 , відповідно до якого його брат набув у власність це домоволодіння.

Позивач посилався на те, що вказаний договір купівлі-продажу є удаваним правочином в частині покупця, оскільки в дійсності усі домовленості щодо укладення договору купівлі - продажу квартири і розрахунок за договором проводились безпосередньо ним самим, однак, будучи на час укладення спірних договорів громадянином Російської Федерації, не міг оформити право власності на придбане майно на власне ім`я, а тому просив визнати частково недійсним договір купівлі-продажу домоволодіння в частині покупця, визнавши його покупцем вказаного майна із переведенням на нього всіх прав та обов`язків за договором.

Короткий зміст оскаржуваних судових рішень

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст