Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 01.07.2018 року у справі №205/119/17

Постанова КЦС ВП від 01.07.2018 року у справі №205/119/17

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 179

Постанова

Іменем України

21 червня 2018 року

м. Київ

справа № 205/119/17

провадження № 61-24700св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Пророка В.В., Фаловської І. М.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - Державна казначейська служба України,

треті особи: Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області, Прокуратура Дніпропетровської області,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу Прокуратури Дніпропетровської області на рішення Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 05 квітня 2017 року, у складі судді Скрипник К. О., та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 липня 2017 року, у складі колегії суддів: Красвітної Т. П., Свистунової О. В., Єлізаренко І. А.,

ВСТАНОВИВ :

У грудні 2016 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби України, треті особи: Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області, Прокуратура Дніпропетровської області, про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями і діями органів досудового слідства, прокуратури, суду, внаслідок незаконного притягнення до кримінальної відповідальності.

Позов обґрунтовано тим, що 03 березня 2009 року Дніпропетровським транспортним прокурором порушено кримінальну справу за фактом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення службовими особами відокремленого структурного підрозділу «Дніпропетровського моторвагонного депо» Державного підприємства «Придніпровська залізниця» (далі - ДП «Придніпровська залізниця»), за ознаками злочинів, передбачених частиною другою статті 364, частиною другою статті 366 КК України. На час порушення кримінальної справи позивач обіймав посаду начальника відокремленого структурного підрозділу ДП «Придніпровська залізниця».

16 червня 2009 року позивача викликано до Дніпропетровської транспортної прокуратури, вручено копію постанови про порушення кримінальної справи та допитано в якості підозрюваного.

23 червня 2009 року слідчим Дніпропетровської транспортної прокуратури відносно позивача порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених частиною другою статті 364, частиною другою статті 366 КК України та пред'явлено обвинувачення.

За постановою слідчого вказані кримінальні справи об'єднані в одне провадження, слідчим було допитано позивача в якості обвинуваченого та обрано запобіжний захід - підписка про невиїзд.

27 червня 2009 року слідчим винесено постанову про відсторонення обвинуваченого ОСОБА_4 від посади начальника відокремленого структурного підрозділу «Дніпропетровського моторвагонного депо». Кримінальна справа була направлена до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська.

У ході розгляду справи в суді, прокурором, постановою від 13 березня 2012 року, було змінено формулювання обвинувачення на частину статті 367 Кримінального кодексу України і постановою Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 20 березня 2012 року кримінальну справу було закрито, у зв'язку зі спливом строку давності, та звільнено позивача від кримінальної відповідальності.

Вказану постанову суду позивачем оскаржено в апеляційному порядку. Справа судами розглядалась неодноразово. За результатами нового судового розгляду справи 04 травня 2016 року Кіровським районним судом м. Дніпропетровська постановлено виправдувальний вирок, який набрав чинності.

Період незаконного перебування позивача під слідством складає 87 місяців та 14 днів. Протягом зазначеного періоду часу, позивач не вважав себе винним, вимушений був з'являтися на виклики слідчих і суду, приймати участь у слідчих діях та численних судових засіданнях в якості обвинуваченого, підсудного, доводити свою невинуватість та незаконність обраного запобіжного заходу. Вказане негативно вплинуло на стан його здоров'я та призвело до його душевних страждань.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст