Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 11.03.2019 року у справі №404/7795/17

Ухвала КЦС ВП від 11.03.2019 року у справі №404/7795/17

28.09.2020
Автор:
Переглядів : 265

Постанова

Іменем України

21 травня 2020 року

м. Київ

справа № 404/7795/17

провадження № 61-3623св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Крата В. І. (суддя-доповідач), Дундар І. О., Краснощокова Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка підписана представниками ОСОБА_3 та Вишня-Чижовою Ганною Вікторівною , на постанову Кропивницького апеляційного суду від 22 січня 2019 року в складі колегії суддів: Єгорової С. М., Дьомич Л. М., Кіселика С. А.,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст скарги

У грудні 2017 року ОСОБА_1 звернулася із позовом до ОСОБА_2 про встановлення факту прийняття спадщини, скасування свідоцтва про право власності на майно.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_5 , який був громадянином Америки, у березні 2016 року вилетів до України, де в м. Кіровограді (Кропивницькому) захворів і ІНФОРМАЦІЯ_1 помер. Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить: квартира АДРЕСА_1 і нежитлове приміщення по АДРЕСА_2 .

Позивач, як дружина спадкодавця, є єдиним спадкоємцем за законом першої черги, однак у зв`язку з тим, що проживає в Сполучених Штатах Америки не мала можливості приїхати до м. Кропивницького, щоб поховати свого чоловіка та прийняти спадщину, оскільки через імміграційний статус їй було заборонено залишати Сполучені Штати Америки без дозволу Міністерства внутрішньої безпеки. У листопаді 2016 року позивач дізналась, що відповідач ОСОБА_2 як спадкоємець другої черги подала заяву про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_5 , в якій зазначила, що крім неї інших спадкоємців немає, та отримала свідоцтва про право на спадщину за законом.

Позивач вказувала, що вона є спадкоємцем за законом першої черги, як дружина спадкодавця, і відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України фактично прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_5 на тих підставах, що вони весь час проживали разом за адресою: АДРЕСА_3 , де було фактичне місце проживання ОСОБА_5 .

На цей час у позивача виникла необхідність оформлення спадщини, тому з питання отримання свідоцтва про право на спадщину її представник звернувся до Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1, де одержав роз`яснення про необхідність надання відповідних документів про підтвердження фактичного спільного проживання зі спадкодавцем.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст