Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №456/232/17

Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №456/232/17

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 138

Постанова

іменем України

21 березня 2018 року

м. Київ

справа № 456/232/17

провадження № 61- 1338св17

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Погрібного С. О., Ступак О. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідач - Приватне акціонерне товариство «Львівобленерго»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» на рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 3 жовтня 2017 року у складі судді Саса С. С. та рішення Апеляційного суду Львівської області від 30 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Приколоти Т. І., Мікуш Ю. Р., Павлишина М. Ю.,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» (далі - ПрАТ «Львівобленерго») про відшкодування майнової шкоди в розмірі 450 грн, посилаючись на те, що він проживає у АДРЕСА_1. 14 листопада 2016 року о 9 год. 23 хв. внаслідок невідповідності існуючим стандартам напруги в електричній мережі вийшов з ладу музичний центр марки «SONY», модель HBD-N 9100W, серійний номер НОМЕР_1. Провівши заміри напруги власним засобом - тестером «UNIT М830 BUZ», він виявив, що у квартирі напруга на електричному лічильнику становила 383 Вольт, що підтверджується фотознімками та відеозаписом. 14 листопада 2016 року на виконання пункту 49 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357, він звернувся до відповідача із заявою про пошкодження майна та з вимогою негайно направити представника енергопостачальника для складання акта-претензії, однак заява залишилася без реагування. У зв'язку з цим ним разом із трьома споживачами було складено та підписано акт, що підтверджує перевищення напруги в мережі. Енергопостачальник повинен гарантувати безпечне користування послугами, пов'язаними з електропостачанням, а також розглядати звернення та претензії побутового споживача щодо надання послуг та приймати з цього приводу рішення у терміни, передбачені законодавством. Відповідач неправомірно відмовив йому у відшкодуванні вартості пошкодженого майна. Тому просив стягнути з відповідача на відшкодування завданої йому матеріальної шкоди 450 грн, що складає ремонт пошкодженої техніки.

Рішенням Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 3 жовтня 2017 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. Стягнуто з ПрАТ «Львівобленерго» Стрийського району електричних мереж на користь ОСОБА_1 450 грн матеріальної шкоди. Стягнуто з ПрАТ «Львівобленерго» Стрийського району електричних мереж на користь держави 640 грн судового збору.

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції виходив з того, що внаслідок перенапруги електроенергії в мережі квартири позивача, яка виникла у зв'язку з неналежним обслуговуванням енергопостачальником обладнання, що перебуває на його балансі, було пошкоджено належний позивачу музичний центр, чим завдано йому майнової шкоди в розмірі вартості ремонту вказаної побутової техніки.

Рішенням Апеляційного суду Львівської області від 30 листопада 2017 року рішення Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 3 жовтня 2017 року змінено. Абзаци другий і третій резолютивної частини рішення викладено в наступній редакції: «Стягнути з ПрАТ «Львівобленерго» на користь ОСОБА_1 450 грн майнової шкоди. Стягнути з ПрАТ «Львівобленерго» в дохід держави 640 грн судового збору». В решті рішення залишено без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст