Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 09.02.2020 року у справі №344/15546/18

Ухвала КЦС ВП від 09.02.2020 року у справі №344/15546/18

10.09.2020
Автор:
Переглядів : 136

Постанова

Іменем України

20 березня 2020 року

м. Київ

справа № 344/15546/18

провадження № 61-2204св20

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Мартєва С. Ю., Петрова Є. В. (суддя-доповідач), Сімоненко В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 24 грудня 2019 року у складі колегії суддів: Матківського Р. Й., Василишин Л. В., Горейко М. Д.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У вересні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення порядку участі батька у вихованні дитини.

Позовна заява мотивована тим, що рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 15 квітня 2016 року задоволено його позов до ОСОБА_2 про визнання батьківства та його визнано батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відомості про його батьківство щодо сина ОСОБА_3 записано в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 , повторно виданому 29 червня 2016 року Івано-Франківським міським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Івано-Франківській області, актовий запис № 63. Він сплачує аліменти визначені рішенням Івано-Франківського міського суду від 21 липня 2016 року.

3 сином бачився кілька разів з дозволу його матері, син знає, що він є його батьком. Останніх півтора роки не має можливості спілкуватись з дитиною, оскільки відповідач перешкоджає йому в цьому: змінює місце проживання, номер телефону, при зустрічі висловлює небажання батька спілкуватись з сином ОСОБА_3 . Протягом лютого-березня 2018 року він зі своїм батьком тричі звертались до Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради з приводу перешкоджання відповідачем у спілкуванні з дитиною йому та дідусю. Спеціалісти центру соціальних служб проводили профілактичні бесіди з ОСОБА_2 щодо можливості родичів спілкуватись з ОСОБА_3 , однак без позитивного результату.

23 квітня 2018 року він звернувся до Органу опіки і піклування із заявою про встановлення порядку участі у вихованні його сина ОСОБА_3 , та служба у справах дітей склала висновок: перша та третя субота, друга та четверта неділя місяця з 17:00 до 19:00 години у присутності матері.

Згідно з витягом з протоколу № 9 засідання комісії з питань захисту прав дитини від 21 травня 2018 року, де сторони у справі були присутніми з дитиною, комісія рекомендувала виконавчому комітету міської ради порядок участі батька такий же, як у вищевказаному висновку.

Пунктом 3 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради «Про розгляд питань органу опіки та піклування» від 31 травня 2018 року № 575 вирішено встановити такий порядок участі батькові ОСОБА_1 у вихованні ОСОБА_3 : перша та третя субота, друга та четверта неділя місяця з 17:00 до 19:00 години за згодою матері дитини ОСОБА_2 .

З огляду на викладене, ОСОБА_1 просив суд зобов`язати відповідача усунути йому перешкоди у спілкуванні з сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та визначити порядок участі у вихованні сина: перша та третя субота, друга та четверта неділя кожного місяця з 17:00 до 19:00 години без присутності матері дитини ОСОБА_2 .

Короткий зміст судового рішення суду першої інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст