Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 02.01.2019 року у справі №428/5818/18

Ухвала КЦС ВП від 02.01.2019 року у справі №428/5818/18

02.10.2020
Автор:
Переглядів : 681

Постанова

Іменем України

20 лютого 2020 року

м. Київ

справа № 428/5418/18

провадження № 61-48756св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Синельникова Є. В. (суддя-доповідач), Хопти С. Ф., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області на рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області, у складі судді Бароніна Д. Б., від 06 липня 2018 року та постанову Луганського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Стахової Н. В., Кострицького В. В., Карташова О. Ю., від 20 листопада 2018 року.

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області про стягнення грошових коштів, набутих у порядку спадкування за законом.

Свої вимоги позивач мотивувала тим, що вона є дружиною померлого ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на спадкове майно - на нараховані, але не отримані за життя пенсійні виплати у розмірі 106 853, 79 грн. 21 листопада 2017 року їй було видано свідоцтво про право на спадщину за законом, за яким вказано, що спадщина складається з недоотриманої пенсії у сумі 106 853, 79 грн. Спадкодавцями вказано ОСОБА_1 та ОСОБА_3 по 1/2 частці спадкового майна кожному, вартість якої, становить 53 426, 89 грн. 25 листопада 2017 року відповідачем сплачено недоотриману пенсію не в повному обсязі, позивач отримала пенсію у розмірі 47 447, 01 грн, а загальна сума становить 53 426, 89 грн. Відповідачем було роз`яснено, що розмір недоотриманої пенсії було нараховано відповідно до вимог статті 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», тобто за останні три роки до дня звернення за отриманням пенсії. Вважає, що відмова відповідача у виплаті всієї суми пенсії не ґрунтується на вимогах закону.

Із урахуванням зазначеного, позивач просила позов задовольнити, стягнути з відповідача на її користь суму недоотриманої пенсії, яка належала спадкодавцю ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , але не була отримана ним за життя, у розмірі 5 979, 88 грн.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 06 липня 2018 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. Стягнуто з управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської областігрошові кошти, набуті в порядку спадкування за законом недоотриманої суми пенсії у зв`язку із смертю ОСОБА_2 у розмірі 5 979, 88 грн. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що суми пенсії, які перейшли у спадщину, передаються спадкоємцям у повному обсязі, без будь-яких часових обмежень. Норми частини першої статті 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», які регулюють виплату пенсіонеру певних сум пенсії не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії, не розповсюджуються на правовідносини з приводу отримання спадкоємцями померлого пенсіонера тих сум пенсії, які перейшли у спадщину.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Луганського апеляційного суду від 20 листопада 2018 року апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області залишено без задоволення, а рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 06 липня 2018 року - без змін.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, увійшла до складу спадщини, тому позивач, прийнявши спадщину, має право на виплату відповідної суми у повному обсязі. Норми частини першої статті 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», які регулюють виплату пенсіонеру певних сум пенсії не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії, не розповсюджуються на правовідносини з приводу отримання спадкоємцями померлого пенсіонера тих сум пенсії, які перейшли у спадщину.

Короткий зміст вимог касаційної скарги та доводи особи, яка подала касаційну скаргу

У касаційній скарзі управління Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області просить скасувати рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 06 липня 2018 року та постанову Луганського апеляційного суду від 20 листопада 2018 року і ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Касаційна скарга мотивована тим, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , пенсія останнього не була витребувана протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини членами його сім`ї та увійшла до складу спадщини. Із заявою про виплату пенсії позивач звернулася до органу Пенсійного фонду України 23 листопада 2017 року. Враховуючи те, що ОСОБА_2 не перебував на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у місті Сєвєродонецьку Луганської області, а виплата пенсії була припинена йому не з вини відповідача, при чому пенсія за життя з 01 серпня 2014 року ОСОБА_2 відповідачем нараховано не була, то з 01 серпня 2014 року пенсія не отримувалася з вини пенсіонера. Судами при вирішенні спору неправильно застосовано положення статті 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Надходження касаційної скарги до суду касаційної інстанції

Ухвалою Верховного Суду від 19 лютого 2019 року відкрито касаційне провадження у справі.

Доводи особи, яка подала відзив на касаційну скаргу

У поданому відзиві на касаційну скаргу представник ОСОБА_1 - ОСОБА_4 посилається на те, що доводи касаційної скарги не спростовують правильних по суті судових рішень, судами правильно застосовано норми матеріального права із урахуванням встановлених обставин справи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст