Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 26.03.2018 року у справі №215/1448/17

Ухвала КЦС ВП від 26.03.2018 року у справі №215/1448/17

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 122

Постанова

Іменем України

18 жовтня 2018 року

м. Київ

справа № 215/1448/17

провадження № 61-1132св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Пророка В. В. (суддя-доповідач), Висоцької В. С., Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач-ОСОБА_4,відповідач-лікар комунального закладу «Криворізький психоневрологічний диспансер» Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_5,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі судді Дудікова А. В. від 11 травня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області у складі колегії суддів: Бондар Я. М., Барильської А. П., Зубакової В. П., від 28 листопада 2017 року в справі за позовом ОСОБА_4 до лікаря комунального закладу «Криворізький психоневрологічний диспансер» Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_5 про визнання дій незаконними та скасування медичного висновку.

Встановив:

У квітні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до лікаря комунального закладу «Криворізький психоневрологічний диспансер» Дніпропетровської обласної ради (далі - КЗ «Криворізький психоневрологічний диспансер») ОСОБА_5 про визнання дій незаконними та скасування медичного висновку.

Позовна заява мотивована тим, що 05 травня 2014 року приблизно о 5.00 год ранку ОСОБА_4 був доставлений до КЗ «Криворізький психоневрологічний диспансер» працівниками державної автоінспекції (далі - ДАІ) для отримання висновку про результати медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного й іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу й швидкість реакції.

Під час проходження тесту у нього не було виявлено жодних ознак алкогольного сп'яніння, тому працівники КЗ «Криворізький психоневрологічний диспансер» вирішили залишити аналізи на більш тривалий час з метою ретельного аналізу. 09травня 2014 рокулікарем ОСОБА_5 складено висновок № 1378, згідно якого він перебував у стані наркотичного сп'яніння й керував транспортним засобом.

Позивач вважає даний висновок незаконним, оскільки складений він із порушенням вимог законодавства, тому просив суд визнати дії лікаря ОСОБА_5 КЗ «Криворізький психоневрологічний диспансер» незаконними та визнати висновок медичного огляду водія транспортного засобу ОСОБА_4 з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного й іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу й швидкість реакції від 09 травня 2014 року № 1379 недійсним.

Рішенням Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 11 травня 2017 року відмовлено в задоволенні позову.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивачем обрано неналежний спосіб захисту, так як оспорюваний медичний висновок не є ні правочином, який можна визнати недійсним, ні актом органу державної влади або органу місцевого самоврядування, який можна визнати незаконним, а також не впливає на права та обов'язки позивача.

Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 28 листопада 2017 року рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 11 травня 2017 року залишено без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст