Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 17.12.2018 року у справі №306/2140/17

Ухвала КЦС ВП від 17.12.2018 року у справі №306/2140/17

10.08.2020
Автор:
Переглядів : 192

Постанова

Іменем України

18 квітня 2019 року

м. Київ

справа № 306/2140/17

провадження № 61-47454св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Пророка В. В., Фаловської І. М.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4

відповідач - Свалявська міська рада Закарпатської області,

відповідач - комунальне унітарне підприємство «Свалявське РБТІ»,

особа, яка не брала часть у справі - ОСОБА_5,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Закарпатського апеляційного суду від 23 жовтня 2018 року у складі суддів Джуги С. Д., Куштана Б. П., Собослоя Г. Г.,

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Свалявської міської ради Закарпатської області (далі - Свалявська міська рада), комунального унітарного підприємства «Свалявське РБТІ» (далі - КП «Свалявське РБТІ»), вимоги якого уточнив під час розгляду справи та просив визнати за ним право власності на самочинно збудовані прибудови до будинку -квартири за адресою: АДРЕСА_1, а саме: гараж під літерою «В», комори - літньоїкухні під літерою «Г», закритої веранди під літерою «а».

Позов мотивовано тим, що позивач є власником будинку за адресою: АДРЕСА_1. До даного будинку, ним прибудовано веранду, металевий гараж та літню кухню.

Позивач посилається на те, що ним отримано відповідні дозволи на будівництво, однак працівники КУП «Свалявське РБТІ» відмовляють в оформленні відповідної документації та видачі свідоцтва, посилаючись на необхідність сплати коштів за виготовлення інвентарної справи, яку позивач відмовляється оплачувати.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Свалявського районного суду від 21 червня 2018 року у складі судді Ганчак Л. Ф. позов задоволено.

Визнано за позивачем право власності на добудови: збірного металевого гаражу під літерою «В», комори - літньої кухні під літерою «Г» та закритої веранди під літерою «а» за адресою: АДРЕСА_1.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивач є власником земельної ділянки за вищевказаною адресою. Рішеннями Свалявської міської ради від 19 червня 1986 року надано дозвіл на будівництво тимчасового збірного гаражу, рішенням Свалявської міської ради від 20 червня 2006 року надано дозвіл на узаконення самовільно добудованої літньої кухні. В інвентарній справі у план-схемі домоволодіння, яке належить позивачу, відображено добудови веранди, літньої кухні.

З урахуванням наведеного, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність правових підстав, передбачених статями 328, 376 ЦК України для визнання права власності позивача на самочинне будівництво.

Постановою Закарпатського апеляційного суду від 23 жовтня 2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_5 задоволено. Рішення суду першої інстанції скасовано з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст