Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 18.03.2018 року у справі №445/297/17

Ухвала КЦС ВП від 18.03.2018 року у справі №445/297/17

31.05.2020
Автор:
Переглядів : 89

Постанова

Іменем України

18 квітня 2018 року

м. Київ

справа № 445/297/17

провадження № 61-656св17

Верховний Суд у складі колегії суддівПершої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Олійник А. С., Ступак О. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідач - ОСОБА_2,

треті особи: Куровицька сільська рада Золочівського району Львівської області, відділ Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Золочівському районі Львівської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Львівської області від 20 листопада 2017 року в складі колегії суддів: Ванівського О. М., Цяцяка Р. П., Шеремети Н. О.,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2, треті особи: Куровицька сільська рада Золочівського району Львівської області, відділ Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Золочівському районі Львівської області, про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку.

На обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 посилалася на те, що 23 серпня 2006 року вона придбала житловий будинок АДРЕСА_1, а відтак набула право користування земельною ділянкою, на якій розміщений цей будинок. У травні 2016 року вона звернулася до Куровицької сільської ради із заявою про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Рішенням Куровицької сільської ради від 27 травня 2017 року № 157 їй надано відповідний дозвіл. Під час приватизації земельної ділянки вона дізналася про нібито добровільне відступлення нею на користь суміжного землекористувача ОСОБА_2 частини зазначеної земельної ділянки, що підтверджується актом встановлення та узгодження меж земельних ділянок від 2011 року. Однак указаний акт вона не підписувала, її підпис підроблений, що підтверджується висновком експерта від 12 грудня 2016 року 6/568. Відсутність її підпису в акті, який є невід'ємною частиною документації із землеустрою, свідчить про незаконність оскаржуваного державного акта на право власності на земельну ділянку, виданого ОСОБА_2 на підставі рішення Куровицької сільської ради від 24 травня 2012 року. Внаслідок незаконної приватизації земельної ділянки відповідачем істотно зменшився розмір ділянки, що перебуває у її користуванні. Враховуючи викладене, ОСОБА_1 просила визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий ОСОБА_2, і скасувати його державну реєстрацію.

Рішенням Золочівського районного суду Львівської області від 06 червня 2017 року позов задоволено. Визнано недійсним державний акт серії НОМЕР_1, виданий ОСОБА_2, на право власності на земельну ділянку площею 0,0931 га, що розташована по вулиці АДРЕСА_2, та скасовано його реєстрацію в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю і на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 462180001006725. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 640 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст