Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 18.01.2023 року у справі №335/10975/19

Постанова КЦС ВП від 18.01.2023 року у справі №335/10975/19

18.01.2023
Автор:
Переглядів : 44



Постанова


Іменем України



18 січня 2023 року


м. Київ



справа № 335/10975/19


провадження № 61-757св22



Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:



головуючого -Ступак О. В., суддів:Гулейкова І. Ю. (суддя-доповідач), Сакари Н. Ю.,Погрібного С. О., Хопти С. Ф.,


учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - ОСОБА_2 ,



розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 на рішення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 19 травня 2021 року у складі судді Рибалко Н. І. та постанову Запорізького апеляційного суду від 24 листопада 2021 року у складі колегії суддів: Гончар М. С., Кочеткової І. В., Подліянової Г. С.,



ВСТАНОВИВ:



Короткий зміст позовних вимог і рішень судів


У вересні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування квартирою шляхом виселення.


Позов обґрунтовано тим, що у період перебування у шлюбі із ОСОБА_4 вони придбали у спільну сумісну власність квартиру АДРЕСА_1 .


ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла. Після її смерті він набув право власності на вказану квартиру в порядку спадкування.


Із моменту придбання у спірній квартирі ніхто не проживав. У 2017 році помер пасинок позивача - ОСОБА_5 , який також мав доступ до квартири. Після його смерті ОСОБА_1 намагався потрапити до квартири, проте виявив, що замки на вхідних дверях змінені. Позивач залишив записку з номером свого телефону та проханням зателефонувати.


Відповідач телефоном пояснила, що користується квартирою на праві оренди, що виникло на підставі договору, укладеного із ОСОБА_4 на довгостроковий термін. Із наведених підстав звільняти квартиру відмовилася.


На думку позивача, ОСОБА_2 самоправно зайняла квартиру, оскільки ані він, ані дружина наміру її відчужувати не мали. Також для укладення договору оренди необхідно було витребувати його згоду як співвласника. Будь-яких доказів законності перебування у спірній квартирі відповідач не пред`явила.


ОСОБА_1 неодноразово пропонував ОСОБА_2 добровільно звільнити квартиру, проте вона щоразу відмовлялася. Також позивач звертався до відділення поліції, яке за результатами перевірки констатувало відсутність ознак кримінального правопорушення і рекомендувало звернутися до суду.


З огляду на викладене, позивач просив суд усунути йому перешкоди у користуванні квартирою шляхом виселення з неї ОСОБА_2 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст