Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 17.08.2022 року у справі №613/1185/19

Постанова КЦС ВП від 17.08.2022 року у справі №613/1185/19

19.01.2023
Автор:
Переглядів : 111

Постанова

Іменем України

17 серпня 2022 року

місто Київ

справа № 613/1185/19

провадження № 61-2286св21

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Ступак О. В.,

суддів: Гулейкова І. Ю., Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Усика Г. І., Яремка В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі - ОСОБА_2 ,

третя особа - Служба у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Харківського апеляційного суду від 11 листопада 2020 року, ухвалену колегією суддів у складі Котелевець А. В., Бурлаки І. В., Яцини А. Б.,

ВСТАНОВИВ:

І. ФАБУЛА СПРАВИ

Стислий виклад позиції позивача

ОСОБА_1 у вересні 2019 року звернувся до суду з позовом, у подальшому уточненим, до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації, у якому просив негайно повернути малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за їх попереднім місцем проживання, за адресою: АДРЕСА_1 , їх батьку ОСОБА_1 .

Позивач обґрунтовував свої вимоги тим, що він проживав разом з відповідачем однією сім`єю без реєстрації шлюбу. ОСОБА_2 є уродженкою Республіки Вірменія, на території якої проживають її батьки та родичі. За час спільного проживання у них народилося двоє дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 10 червня 2016 року надав згоду на виїзд дітей за кордон разом із матір`ю ОСОБА_2 строком на один рік, а саме до 10 червня 2017 року. ОСОБА_2 17 лютого 2017 року разом з дітьми виїхала до міста Єревана, Республіка Вірменія. Після закінчення строку наданого дозволу ОСОБА_2 разом із дітьми в Україну не повернулася, зв`язку з ними немає.

Позивач стверджує, що таке переміщення та утримання дітей є незаконним, діти підлягають якнайшвидшому поверненню до батька, за місцем його проживання.

На обґрунтування існування підстав звернення до суду з позовом ОСОБА_1 зазначив, що вживав заходи досудового врегулювання спору, проте вони не виявилися ефективними.

Як на правові підстави позову ОСОБА_4 посилається на положення Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей від 25 жовтня 1980 року (далі - Гаазька конвенція 1980 року), зокрема правила статті 11 Гаазької конвенції, що судові та адміністративні органи договірних держав без затримок здійснюють усі процедури для повернення дітей.

Стислий виклад заперечень інших учасників справи

Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не надходив.

Служба у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області (далі - Служба у справах дітей) зазначила, що висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання спору між батьками з приводу визначення місця проживання дітей не має змоги надати до суду, оскільки таке питання розглядається за місцем проживання (перебування) дітей. Діти не проживають на АДРЕСА_1 , тому представники Служби у справах дітей не можуть провести бесіду з батьками та дітьми з метою з`ясування думки дітей та скласти висновок про визначення їх місця проживання.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст