Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 30.01.2018 року у справі №663/2845/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 30.01.2018 року у справі №663/2845/14-ц

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 148

Постанова

Іменем України

16 травня 2018 року

м. Київ

справа № 663/2845/14-ц

провадження № 61-3465зпв18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С. (суддя-доповідач),

суддів: Лесько А. О., Мартєва С. Ю., Пророка В. В., Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідачі: Лазурненська селищна рада Скадовського району Херсонської області, Херсонський державний університет,

третя особа - Міністерство освіти і науки України,

розглянув заяву заступника Генерального прокурора України про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 29 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Євтушенко О. І., Євграфової Є. П., Мазур Л. М., Мостової Г. І., Писаної Т. О.,

ВСТАНОВИВ :

У вересні 2014 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Лазурненської селищної ради Скадовського району Херсонської області, Херсонського державного університету, третя особа - Міністерство освіти і науки України, у якому просила: визнати недійсним рішення Лазурненської селищної ради від 24 жовтня 2006 року, яким затверджено технічну документацію та надано Херсонському державному університету у постійне користування земельну ділянку площею 5,1188 га по АДРЕСА_1 у смт Лазурне Скадовського району Херсонської області під розміщення спортивно-оздоровчого табору «Буревісник»; визнати недійсним державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий Херсонському державному університету 14 листопада 2006 року.

Позов мотивовано тим, що позивач є власником бази відпочинку, яка розташована по АДРЕСА_1 у смт Лазурне Скадовського району Херсонської області на підставі договору купівлі-продажу від 29 грудня 2004 року, право власності на яку зареєстровано 17 березня 2006 року.

Рішенням Лазурненської селищної ради від 24 жовтня 2006 року № 106 затверджено технічну документацію та надано Херсонському державному університету у постійне користування земельну ділянку площею 5,1188 га по АДРЕСА_1 у смт Лазурне Скадовського району Херсонської області під розміщення спортивно-оздоровчого табору «Буревісник».

На підставі вказаного рішення Херсонському державному університету видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, зареєстрований 14 листопада 2006 року.

Відведення земельної ділянки у постійне користування Херсонському державному університету здійснено з порушенням законодавства та прав ОСОБА_1, оскільки Херсонському державному університету надано у постійне користування, у тому числі, земельну ділянку, на якій розташована належна позивачу на праві власності база відпочинку, чим порушені її права як власника нерухомого майна, володіти, користуватися та розпоряджатися цим майном, земельною ділянкою під нерухомим майном та територією, необхідною для її обслуговування.

Крім цього Херсонському державному університету надано у користування нову земельну ділянку іншої площі, межі якої не визначено в натурі (на місцевості). Відведення цієї земельної ділянки в користування повинно було проводитись з обов'язковим розробленням проекту землеустрою.

Висновком Скадовського відділу земельних ресурсів від 05 вересня 2006 року встановлено, що вказана земельна ділянка відноситься до земель рекреаційного призначення, а тому підлягає обов'язковій державній експертизі землевпорядної документації, однак така документація із землеустрою державну експертизу не проходила.

Справа судами розглядалася неодноразово.

Рішенням Скадовського районного суду Херсонської області від 04 листопада 2014 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 19 грудня 2014 року, позов задоволено.

Визнано недійсним рішення Лазурненської селищної ради від 24 жовтня 2006 року № 106, яким затверджено технічну документацію та надано Херсонському державному університету у постійне користування земельну ділянку площею 5,1188 га по АДРЕСА_1 у смт Лазурне під розміщення спортивного-оздоровчого табору «Буревісник», та державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий Херсонському державному університету 14 листопада 2006 року.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 08 квітня 2015 року рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 04 листопада 2014 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 19 грудня 2014 року залишено без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст