Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №645/2915/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №645/2915/16-ц

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 124

Постанова

Іменем України

16 травня 2018 року

м. Київ

справа № 645/2915/16-ц

провадження № 61-4972 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І. (суддя-доповідач), Хопти С. Ф., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивач - публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк»;

відповідач - ОСОБА_3;

треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, служба у справах дітей Немишлянського району Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради;

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» на рішення Фрунзенського районного суду м. Харкова від 18 липня 2017 року у складі судді Горпинич О. В. та ухвалу апеляційного суду Харківської області від 27 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Швецової Л. А., Котелевець А. В., Піддубного Р. М.,

В С Т А Н О В И В :

У червні 2016 року публічне акціонерне товариство «Всеукраїнський акціонерний банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк» (далі - ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_3, треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7., служба у справах дітей Немишлянського району Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, про звернення стягнення на предмет іпотеки у рахунок погашення кредитної заборгованості.

Позовна заява мотивована тим, що 26 вересня 2007 року між банком та ОСОБА_3 було укладено кредитний договір з урахуванням додаткової угоди від 20 листопада 2007 року № 1, за яким позичальник отримав кредитні кошти у сумі 33 тис. доларів США зі сплатою 13,00 % річних та щомісячної плати за обслуговування кредиту у розмірі 116 грн 66 коп. терміном до 26 вересня 2017 року. У той же день для забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором між банком та ОСОБА_3 було укладено договір іпотеки, за яким він передав в іпотеку банку належний йому на праві приватної власності житловий будинок по АДРЕСА_1.

Позичальник належним чином зобов'язання за кредитним договором не виконував, на вимоги банку не реагував, унаслідок чого станом на 29 квітня 2016 року утворилась заборгованість за кредитним договором у розмірі 1 766 977 грн 16 коп., з яких: заборгованість за кредитом у розмірі 29 742 долари США; відсотки за користування кредитом у розмірі 38 415 доларів 59 центів США; комісія у розмірі 10 499 грн 40 коп.; штраф за несвоєчасне погашення кредиту (неустойка) у розмірі 39 824 грн 72 коп.

З урахуванням наведеного ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» просило суд у рахунок погашення зазначеної заборгованості за кредитним договором звернути стягнення на предмет іпотеки - житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 шляхом продажу банком від свого імені предмета іпотеки будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу за початковою ціною, визначеною на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності під час його реалізації у порядку, передбаченому статтею 38 Закону України «Про іпотеку».

Рішенням Фрунзенського районного суду м. Харкова від 18 липня 2017 року у задоволенні позову ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що сторони визначили позасудовий спосіб звернення стягнення на предмет іпотеки, законом не передбачено звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом продажу майна від імені банка за рішенням суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст