Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 15.08.2019 року у справі №588/350/15-ц

Постанова КЦС ВП від 15.08.2019 року у справі №588/350/15-ц

01.09.2020
Автор:
Переглядів : 250

Постанова

Іменем України

15 серпня 2019 року

м. Київ

справа № 588/350/15

провадження № 61-30273св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Висоцької В. С. (суддя-доповідач), Литвиненко І. В., Фаловської І. М.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення апеляційного суду Сумської області від 12 червня 2017 року у складі колегії суддів Хвостика С. Г., Кононенко О. Ю., Криворотенка В. І.,

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2015 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просила встановити факт проживання з ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу, визнати придбаний автомобіль «Geely» GC6, 2014 року випуску спільним сумісним майном, визнати за нею право власності на Ѕ частини вказаного автомобіля та стягнути в порядку поділу майна з ОСОБА_2 на її користь вартість Ѕ частини автомобіля у розмірі 76 950 грн, припинивши її право власності на вказане майно після сплати відповідачем вказаної компенсації.

Позов мотивовано тим, що з 10 жовтня 2003 року до 15 січня 2015 року позивач з відповідачем проживали однією сім`єю, але не перебували у шлюбі між собою, вели спільне господарство, мали спільний побут. Під час спільного проживання, за рахунок накопичених грошових коштів, у листопаді 2014 року ними спільно придбано автомобіль «Geely» GC6, 2014 року випуску, право власності на який зареєстрували за спільною згодою за ОСОБА_2 .

Оскільки автомобіль було придбано за спільні кошти під час проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, то вказане майно є їх спільною власністю.

У січні 2015 року сторони припинили проживати однією сім`єю та не дійшли згоди щодо добровільного поділу майна, у зв`язку з чим позивач звернулася до суду з відповідним позовом.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Суди розглядали справу неодноразово.

Рішенням Тростянецького районного суду Сумської області від 15 жовтня 2015 року у складі судді Шевченко В. С. у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивачем не доведено факту придбання спірного автомобіля за спільні кошти внаслідок спільної праці в період спільного проживання, у зв`язку з чим позовні вимоги про визнання цього майна спільною сумісною власністю відсутні.

Додатковим рішенням Тростянецького районного суду Сумської області від 04 січня 2016 року у складі судді Шевченко В. С. позов задоволено частково.

Встановлено факт перебування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у фактичних шлюбних відносинах та проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу в період з 10 жовтня 2003 року по 15 січня 2015 року .

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено за необґрунтованістю.

Додаткове рішення мотивовано тим, що на підставі пояснень свідків, фотознімків, а також пояснень самого відповідача судом було встановлено, що в період з 10 жовтня 2003 року по 15 січня 2015 року сторони перебували у фактичних шлюбних відносинах, проживали однією сім`єю, але не перебували в зареєстрованому шлюбу. Даний висновок міститься в мотивувальній частині рішення, але встановлений факт проживання сторін як жінки та чоловіка однією сім`єю без реєстрації шлюбу в резолютивній частині даного рішення не було вказано.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст