Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 20.08.2018 року у справі №595/1271/16-ц

Постанова КЦС ВП від 20.08.2018 року у справі №595/1271/16-ц

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 161

Постанова

Іменем України

15 серпня 2018 року

м. Київ

справа № 595/1271/16-ц

провадження № 61-18966св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є.,

суддів: Антоненко Н. О., Журавель В. І., Крата В. І. (суддя-доповідач), Курило В. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - ОСОБА_3,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_3, яка підписана представником ОСОБА_4, на рішення апеляційного суду Тернопільської області від 09 лютого 2017 року у складі суддів: Щавурської Н. Б., Фащевської Н. Є., Ходоровського М. В.,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про усунення перешкод в користуванні будинком.

Позовна заява мотивована тим, що: після смерті матері він успадкував будинок по АДРЕСА_1, в якому зареєстровані та проживають його рідний брат ОСОБА_3, а також батько ОСОБА_5 Враховуючи те, що брат не є членом його сім'ї, право користування останнього вказаним будинком припинилося у зв'язку з припиненням права власності на будинок попереднього власника - їх матері, яка померла у 2013 році, він, як новий власник будинку, заперечує відносно проживання в ньому брата, оскільки бажає використовувати належне йому майно на власний розсуд. Просив у судовому порядку усунути перешкоди в користуванні належним йому на праві власності будинком шляхом виселення з нього відповідача.

Рішенням Бучацького районного суду Тернопільської області від 29 листопада 2016 року в задоволенні позову відмовлено. Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивач не довів ті обставини, що відповідач чинить йому перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження майном. Бажання позивача продати будинок батькові не є правовою підставою для виселення відповідача у судовому порядку.

Рішенням апеляційного суду Тернопільської області від 09 лютого 2017 року рішення Бучацького районного суду Тернопільської області від 29 листопада 2016 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким позов задоволено. Зобов'язано ОСОБА_3 усунути перешкоди в користуванні майном ОСОБА_2 шляхом виселення з житлового будинку по АДРЕСА_1.

Апеляційний суд, застосувавши висновок викладений Верховним Судом України в постанові від 05 листопада 2014 року у справі № 6-158цс14, вказав, що право членів сім'ї власника будинку користуватись цим жилим приміщенням може виникнути та існувати лише за наявності права власності на будинок в особи, членами сім'ї якого вони є, і з припиненням права власності особи втрачається й право користування жилим приміщенням у членів його сім'ї. Факт проживання відповідача в будинку після зміни власника за умови відсутності для того передбачених законом підстав є сам по собі достатнім доказом того, що такі перешкоди чиняться, оскільки унеможливлює користування та розпорядження власником належним йому майном на власний розсуд.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст