Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 11.09.2018 року у справі №307/3957/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 11.09.2018 року у справі №307/3957/14-ц

16.10.2020
Автор:
Переглядів : 364

Постанова

Іменем України

15 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 307/3957/14-ц

провадження № 61-43540св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Синельникова Є. В. (суддя-доповідач),

суддів: Осіяна О. М., Сакари Н. Ю., Хопти С. Ф., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

представник позивача - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - територіальне виробниче підприємство «Техбуд-Сервіс»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Тячівського районного суду Закарпатської області від 31 січня 2017 року у складі судді Розман М. М. та постанову Апеляційного суду Закарпатської області від 19 липня 2018 рокуу складі колегії суддів: Готри Т. Ю., Бисаги Т. Ю., Фазикош Г. В.

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2014 року ОСОБА_1 звернулася до суду з указаним позовом, який обґрунтовувала тим, що з відповідачем ОСОБА_3 перебувала у зареєстрованому шлюбі з 06 травня 1992 року до 15 квітня 2013 року. Від шлюбу вони мають двох дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За період спільного проживання вони з відповідачем працювали за кордоном і на зароблені кошти вирішили придбати житловий будинок у АДРЕСА_1 . Власником зазначеного будинку була ОСОБА_6 . Придбання будинку вони хотіли оформити договором купівлі-продажу, однак, коли дізналися у нотаріуса розмір державного мита, то вирішили придбати цей будинок за договором дарування, щоб менше витратити грошей. В той час вони з чоловіком жили без конфліктів і вона не заперечувала щодо придбання майна в такий спосіб, а тому 12 травня 2004 року вони оформили договір дарування на її чоловіка ОСОБА_4 . Зазначала, що дарувальник ОСОБА_6 до того часу не була їм ні знайомою, ні родичкою, щоб робити такі подарунки.

Придбаний житловий будинок старого зразка побудований із шлакоблоків, має дві житлові кімнати, житловою площею 42,1 кв. м і загальною корисною площею 68,6 кв. м.

Згідно з інвентаризаційною оцінкою вартість вказаної будівлі на час її придбання становила 16 094 грн. На той час в будинку не було ні меблів, ні водопостачання, ні водовідведення, ні парового опалення. Вікна та двері були гнилі.

За період спільного проживання вони з відповідачем повністю перебудували спірний будинок, а також зробили добудову та загальне на весь будинок покриття, поміняли всю електропроводку та заново поштукатурили стіни, провели індивідуальне парове опалення, водопостачання, водовідведення, поміняли вікна та двері, підлогу, залили стяжки, закупили меблі, побутову техніку. Тобто, стара частина майна, яка помилково була оформлена на колишнього чоловіка, за час шлюбу істотно збільшилася у своїй вартості внаслідок спільних грошових та трудових затрат, які вони вклали в перебудову будинку по АДРЕСА_1 .

Позивачка вважала, що не дивлячись на те, що договір дарування був помилково оформлений на її колишнього чоловіка ОСОБА_4 , але оскільки в добудову та капітальні ремонти спірного будинку вкладені спільні гроші, він є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Посилаючись на наведене, ОСОБА_1 просила суд визнати за нею та ОСОБА_4 право спільної сумісної власності на будинок та добудову в АДРЕСА_1 . Виділити їй та відповідачу ОСОБА_4 по 1/2 частині в натурі спільно нажитого майна, що є спільною сумісною власністю, по АДРЕСА_1 та згідно проведеної будівельно-технічної експертизи виділити їй в натурі квартиру АДРЕСА_2 як його співвласнику, а відповідачу ОСОБА_4 виділити квартиру АДРЕСА_3 .

Рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 04 серпня 2015 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Закарпатської області від 22 жовтня 2015 року, у задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 18 травня 2016 року рішення Тячівського районного суду Закарпатської області від 04 серпня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду Закарпатської області від 22 жовтня 2015 року скасовано, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 31 січня 2017 року відмовлено ОСОБА_1 у задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст