Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 15.02.2023 року у справі №756/3193/20

Постанова КЦС ВП від 15.02.2023 року у справі №756/3193/20

15.02.2023
Автор:
Переглядів : 79




Постанова


Іменем України



15 лютого 2023 року


м. Київ



справа № 756/3193/20


провадження № 61-9787св22



Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:


головуючого - Фаловської І. М.,


суддів: Ігнатенка В. М., Карпенко С. О., Мартєва С. Ю., Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),



учасники справи:


позивачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,



відповідач - Київська міська державна адміністрація,



розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану у своїх інтересах та в інтересах: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 03 лютого 2022 року у складі судді Осаулова А. А. та постанову Київського апеляційного суду від 07 вересня 2022 року у складі колегії суддів: Шебуєвої В. А., Мельника Я. С., Гуля В. В.,



ВСТАНОВИВ:



Короткий зміст позовних вимог і судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій.



У березні 2020 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 звернулися до суду з позовом до Київської міської державної адміністрації (далі - КМДА) про визнання розпорядження протиправним, зобов`язання вчинити дії, посилаючись на те, що рішенням Установчих Зборів Загальної Ради Релігійної громади «Церква об`єднання» (у Оболонському районі міста Києва) (далі - Установчі збори Релігійної громади) від 12 червня 2017 року прийнято Статут Релігійної громади та вирішено звернутися до КМДА із заявою про проведення державної реєстрації Статуту. На виконання вказаного рішення 21 лютого 2018 року вони подали відповідачу документи на реєстрацію Релігійної громади. Однак розпорядженням виконавчого органу КМДА від 15 травня 2018 року № 823 їм було відмовлено в реєстрації Статуту у зв`язку невідповідністю діяльності Релігійної організації вимогам статей 3, 4, 5 Закону України від 23 квітня 1991 року № 987-ХІІ «Про свободу совісті та релігійні організації» (далі - Закон № 987-ХІІ). При цьому додатки до вказаного розпорядження не містять відомостей про порушення вимог законодавства з боку Релігійної громади та в них відсутні будь-які доводи про те, що діяльність громади суперечить чинному законодавству. Разом з тим у висновках Державного комітету у справах релігій від 14 листопада 2001 року та у протоколі засідання експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій від 06 березня 2018 року жодних порушень законодавства з боку Релігійної громади «Церква об`єднання», закликів до розпалювання релігійної ворожнечі, втручання в діяльність інших релігій не виявлено, як і не доведено, що елементи культової практики та соціальної діяльності громади суперечать Конституції України чи Закону № 987-ХІІ. Вважають, що відповідач безпідставно відмовив їм в реєстрації Статуту, без проведення якої вони позбавлені можливості вчиняти дії, необхідні для здійснення релігійної діяльності. Враховуючи викладене, позивачі просили: визнати протиправним розпорядження КМДА від 15 травня 2018 року № 823 про відмову в реєстрації Статуту релігійної організації «Релігійна громада» «Церква об`єднання» у Оболонському районі міста Києва; зобов`язати відповідача зареєструвати названу релігійну організацію як юридичну особу (зареєструвати Статут Релігійної громади).



Рішенням Шевченківського районного суду міста Києва від 03 лютого 2022 року позов задоволено частково. Визнано протиправним розпорядження КМДА від 15 травня 2018 року № 823 про відмову в реєстрації Статуту релігійної організації «Релігійна громада» «Церква об`єднання» у Оболонському районі міста Києва. В задоволенні позовних вимог в частині зобов`язання КМДА зареєструвати релігійну організацію «Релігійна громада» «Церква об`єднання» як юридичну особу відмовлено. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.



Рішення місцевого суду мотивоване тим, що розпорядженням КМДА від 15 травня 2018 року № 823 позивачам відмовлено в реєстрації Статуту Релігійної організації у зв`язку з тим, що її діяльність не відповідає вимогам статей 3, 4, 5 Закону № 987-ХІІ, що не може бути достатньою підставою для такої відмови. Оскільки інші наявні у справі матеріали, а саме висновки центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, та лист Департаменту захисту національної державності Служби Безпеки України, також не містять відомостей про порушення позивачами вимог законодавства України, то наявні підстави для визнання протиправним оскаржуваного розпорядження. Разом з тим позовна вимога про зобов`язання відповідача зареєструвати Релігійну громаду «Церква об`єднання» (у Оболонському районі міста Києва) як юридичну особу не може бути задоволена, оскільки прийняття рішення про реєстрацію статуту релігійної громади або про відмову у реєстрації відноситься до виключних повноважень обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та Ради міністрів Автономної Республіки Крим і суд не може втручатися у процес їх реалізації суб`єктом владних повноважень. Суди вправі зобов`язати відповідний орган розглянути певне питання, але не можуть зобов`язати цей орган прийняти конкретне рішення, оскільки це не належить до компетенції суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст