Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 14.06.2023 року у справі №731/125/22

Постанова КЦС ВП від 14.06.2023 року у справі №731/125/22

14.06.2023
Автор:
Переглядів : 55


Постанова


Іменем України


14 червня 2023 року


м. Київ


справа № 731/125/22


провадження № 61-2577св23


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Лідовця Р. А., Луспеника Д. Д.,


учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - Комунальний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1» Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області,


третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - відділ освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Варвинського районного суду Чернігівської області від 30 вересня 2022 року у складі судді Савенка А. І. та постанову Чернігівського апеляційного суду від 18 січня 2023 року у складі колегії суддів: Шарапової О. Л., Євстафіїва О. К., Скрипки А. А.,


ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст позовних вимог


У червні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Комунального закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1» Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (далі - КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1»), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - відділ освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, про визнання незаконним та скасування рішення атестаційної комісії.


Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовувала тим, що 16 серпня 2004 року вона прийнята на посаду вчителя математики до Варвинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, яка зараз має назву КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1».


03 вересня 2021 року вона звернулася із заявою до голови атестаційної комісії КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1» із заявою атестувати її в 2021-2022 навчальному році позачергово на підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та присвоїти їй педагогічне звання «старший вчитель». Попереднє підвищення кваліфікації було у 2019 році. У зв`язку з тим, що до комісії не надходило подання стосовно позачергової атестації з присвоєння педагогічного звання «старший вчитель» від керівника освітнього закладу, педагогічної ради чи відділу освіти Варвинської селищної ради, рішенням атестаційної комісії, оформленим у вигляді протоколу від 19 жовтня 2021 року № 1, відхилено її заяву та її не було включено до списків педагогічних працівників, які підлягають черговій та позачерговій атестації у 2021-2022 навчальному році.


ОСОБА_1 вважала, що це рішення здійснено у зв`язку з упередженим ставленням керівництва школи та членів атестаційної комісії, без зазначення поважних причин та підстав відмови, з порушенням принципів гуманності, доброзичливого ставлення до педагогічних працівників та верховенства права.


Також зазначала, що наказом КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1» від 23 березня 2022 року № 20 перенесено атестацію педагогічних працівників закладу у 2022 році строком на 1 рік, тому захист її порушеного права зберігає свою актуальність та є ефективним.


Враховуючи викладене, ОСОБА_1 , посилаючись на статтю 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України) та Закон України «Про освіту», просила суд визнати незаконним та скасувати рішення атестаційної комісії КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей № 1» від 19 жовтня 2021 року в частині відмови в атестації її, як вчителя математики та інформатики та зобов`язати голову атестаційної комісії внести її, як вчителем математики та інформатики до списку педагогічних працівників, які підлягають черговій та позачерговій атестації в 2021-2022 навчальному році.


Короткий зміст рішення суду першої інстанції


Рішенням Варвинського районного суду Чернігівської області від 30 вересня 2022 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.


Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що підтвердження у позачерговому порядку вже наявної у вчителя кваліфікаційної категорії Типовим положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06 жовтня 2010 року № 930, не передбачено, а позачергова атестація працівника з метою присвоєння педагогічного звання проводиться виключно за поданням керівника, педагогічної ради навчального закладу чи відповідного органу управління освітою, яке щодо ОСОБА_1 ніким не оформлювалось, а попередню атестацію ОСОБА_1 пройшла у 2019 році, то підстави для включення її до списку працівників, які підлягають черговій та позачерговій атестації в 2021-2022 навчальному році, відсутні.


Крім того, відповідне рішення не включати ОСОБА_1 до відповідного списку прийнято колегіально, більшістю членів атестаційної комісії.


При цьому вказаними діями атестаційна комісія не порушила трудових прав ОСОБА_1 та не допустила щодо неї дій, які б відповідали ознакам дискримінації.


Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції


Постановою Чернігівського апеляційного суду від 18 січня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення.


Рішення Варвинського районного суду Чернігівської області від 30 вересня 2022 року залишено без змін.


Постанову апеляційного суду мотивовано тим, що суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, дійшов обґрунтованого висновку про те, що педагогічне звання «старший вчитель» може бути присвоєне за результатами атестації, яка проводиться виключно за поданням керівника, педагогічної ради навчального закладу або органу управління освітою, а категорія «спеціаліст вищої категорії» вже була присвоєна позивачу в 2019 році.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст