Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 14.04.2022 року у справі №308/9708/19

Постанова КЦС ВП від 14.04.2022 року у справі №308/9708/19

19.01.2023
Автор:
Переглядів : 146


Постанова


Іменем України



14 квітня 2022 року


м. Київ



справа № 308/9708/19


провадження № 61-18782св21



Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:


головуючого Фаловської І. М.,


суддів: Ігнатенка В.М. (суддя-доповідач), Карпенко С. О., СердюкаВ.В., Стрільчука В.А.,



учасники справи:


позивач ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ,


відповідач Російська Федерація,



розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , на ухвалу Закарпатського апеляційного суду від 01 вересня 2021 року у складі колегії суддів: Готри Т. Ю., Собослоя Г. Г., Кондора Р. Ю.


В С Т А Н О В И В:


Описова частина


Короткий зміст позовних вимог


У серпні 2019 року ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звернулася до суду з позовом до Російської Федерації (далі РФ) про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії РФ проти України.


Позовні вимоги мотивовані тим, що 11 листопада 2006 року вона одружилася з ОСОБА_4 . У шлюбі народилося двоє дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .


14 грудня 1994 року чоловік позивача, ОСОБА_4 , був призваний на військову службу. З червня 1997 року він проходив військову службу у військовій частині НОМЕР_1 . З жовтня 2013 року перебував на посаді головного сержанта взводу снайперів військової частини НОМЕР_1 . У період з 18 травня 2014року перебував у кризовому районі, а з 19 травня 2014 року по 06 серпня 2014 року залучався до участі у бойових діях у Донецькій та Луганській областях, пов`язаних із захистом суверенітету України.


06 серпня 2014 року під час виконання бойового завдання ОСОБА_4 отримав вибухову травму та множинні осколкові проникаючі поранення тулуба, не сумісні з життям. Подія сталася в районі м.Луганськ, Луганської області, в Луганському міжнародному аеропорту (смтГеоргіївка Лутугинського району Луганської області) приблизно о 03:10 год. ночі, під час обстрілу Луганського міжнародного аеропорту найманцями окупаційної влади РФ на території Луганської області з БМ-21 «Град». У результаті отриманої травми чоловік позивача, старший прапорщик ОСОБА_4 , загинув.


ОСОБА_1 вказала, що у результаті зазначених подій їй та її дітям завдано моральну шкоду. Внаслідок втрати чоловіка і батька ОСОБА_4 , який загинув у результаті військової агресії РФ проти України, а також з огляду на особливий цинізм, з яким РФ порушуються основоположні права й свободи людини в Україні, позивач та її діти відчувають безперервний, невгамовний душевний біль і страждання. Вони втратили душевний спокій і віру в майбутнє, постійно відчувають незахищеність та розчарування, що не дає можливості нормально спілкуватись з оточуючими та підтримувати нормальний спосіб життя.


ОСОБА_1 вважає, що безпосереднім суб`єктом, внаслідок дій якого позивачу та її дітям завдана моральна шкода, є іноземна країна РФ, її Збройні Сили, а також створені нею військові формування, які підтримуються, спонсоруються та керуються РФ і мають на озброєнні засоби, використання яких становить надзвичайну небезпеку для оточуючих.


Позивач зазначила, що незаконними діями з боку РФ порушено невід`ємне право її чоловіка, ОСОБА_4 , на життя, гарантоване статтею 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція), а також право ОСОБА_1 та її дітей на повагу до сімейного життя, встановлене статтею 8 Конвенції.


Зазначене свідчить про численність порушень РФ законних прав ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а отже, про те, що такі порушення Конвенції є підставою для відшкодування моральної шкоди, завданої позивачу та її дітям.


Тож позивач просила стягнути з РФ на свою користь та на користь її дітей ОСОБА_2 , ОСОБА_3 суму відшкодування моральної шкоди в розмірі 5104800,00 грн, що еквівалентно 180000,00 євро за офіційним курсом Національного банку України (далі НБУ) на день подання позову, тобто кожному по 1701600,00 грн, що еквівалентно 60000,00 євро за офіційним курсом НБУ.


Короткий зміст судових рішень


Рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від02лютого 2021 року у задоволенні позову відмовлено.


Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що бути відповідачем у судах держави кожна інша суверенна держава може тільки з її явно вираженої або мовчазної згоди, висловленої через уповноважених на це осіб. Втім, у цій справі немає згоди компетентних органів РФ на пред`явлення до неї позову та залучення її до участі у справі як відповідача.


Ухвалою Закарпатського апеляційного суду від 01 вересня 2021 року направлено Міністерству юстиції України для доручення Міністерству закордонних справ України вручити посольству РФ в Україні запит на згоду про розгляд судом України цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та в інтересах неповнолітніх дітей ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , до РФ про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії РФ проти України; копії апеляційної скарги та ухвали про відкриття апеляційного провадження. Суд зупинив провадження в цій справі до надходження від компетентного органу іноземної держави посольства РФ в Україні відповіді на таке доручення або до часу ненадходження в розумні строки відповіді з моменту належного підтвердження про отримання цим посольством зазначених процесуальних документів.


Ухвалу апеляційного суду мотивовано тим, що відповідачем у цій справі є іноземна держава РФ, яка може бути самостійним відповідачем. Однак немає відомостей про направлення місцевим судом відповідного запиту щодо згоди РФ бути відповідачем у згаданій справі та отримання відповіді на нього, а також відсутні докази про надсилання викликів до посольства РФ через Міністерство закордонних справ України. За відсутності згоди дипломатичного представництва іноземна держава не може набувати процесуального статусу відповідача у цивільному процесі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст