Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 21.02.2018 року у справі №353/44/15-ц

Постанова КЦС ВП від 21.02.2018 року у справі №353/44/15-ц

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 114

Постанова

Іменем України

14 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 353/44/15-ц

провадження № 61-1182 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Мартєва С. Ю. (суддя-доповідач), Пророка В. В., Фаловської І. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представник позивача - ОСОБА_5,

відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Машинобудівельний завод «Автоливмаш»,

представники відповідача - Труфан МихайлоМихайлович, Непран Оксана Анатоліївна,

відповідач - відкрите акціонерне товариство «Автоливмаш»,

представник відповідача - Міровський ВалентинПетрович,

відповідач - державна компанії з утилізації відходів як вторинної сировини «Укрекоресурси»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Машинобудівельний завод «Автоливмаш» на рішення Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 15 квітня 2015 року у складі судді Луковкіної У. Б. та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 09 червня 2015 року в складі суддів: Меленко О. Є., Девляшевського В. А., Малєєва А. Ю.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 4 розділу XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», що набув чинності з 15 грудня 2017 року, касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У лютому 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Машинобудівельний завод «Автоливмаш» (далі - ТОВ «Машинобудівельний завод «Автоливмаш») про зобов'язання вчинити дії, надання довідки про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії. У подальшому до участі в справі як співвідповідачів було залучене відкрите акціонерне товариство «Автоливмаш» (далі - ВАТ «Автоливмаш») та державну компанію з утилізації відходів як вторинної сировини «Укрекоресурси» (далі - ДК «Укрекоресурси»).

Після уточнення позовних вимог та залишення судом без розгляду вимог до ВАТ «Автоливмаш», позивач просив зобов'язати ТОВ «Машинобудівельний завод «Автоливмаш», ДК «Укрекоресурси» надати довідку про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній згідно з додатком № 5 до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 липня 2006 року № 920, із зазначенням періоду роботи, що зараховується до спеціального стажу, професії, характеру виконуваної роботи, що зараховується до спеціального стажу, професії, характеру виконуваної роботи, розділу, підрозділу, пункту, найменування списку або його номеру, до якого включається цей період роботи, на підставі чого видана зазначена довідка за період з 01 лютого 1980 року по 08 червня 1987 року.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_4 у зазначений вище період працював у дільниці УПУ Івано-Франківського заводу ливарних автоматичних ліній «Автоливмаш» на шкідливому виробництві та має право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до статті 46 Конституції України, статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 1994 року № 162 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість з яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 «Про затвердження Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

Відповідачі як правонаступники ВАТ «Автоливмаш», який, у свою чергу, є правонаступником Івано-Франківського заводу ливарних автоматичних ліній «Автоливмаш», відмовляються підтвердити позивачу наявність трудового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, з цих підстав ОСОБА_4 просив задовольнити позов.

Рішенням Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 15 квітня 2015 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено. Зобов'язано ТОВ «Машинобудівельний завод «Автоливмаш» та ДК «Укрекоресурси» надати ОСОБА_4 довідку про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній згідно з додатком № 5 до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2006 року № 920, із зазначенням періоду роботи, що зараховується до спеціального стажу, професії, характеру виконуваної роботи, що зараховується до спеціального стажу, професії, характеру виконуваної роботи, розділу, підрозділу, пункту, найменування списку або його номеру, до якого включається цей період роботи, на підставі яких видана зазначена довідка за період з 01 лютого 1980 року по 08 червня 1987 року.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що відповідачі є правонаступниками підприємства, у якому працював позивач, тому відповідно до пункту 20 Порядку підтвердження наявності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, зобов'язані надавати уточнювальні довідки про наявність трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. Крім того, зазначено про преюдиційність обставин, встановлених ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 04 грудня 2014 року та застосовано до спірних правовідносин за аналогією закону частину шосту статті 107 ЦК України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст