Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 13.12.2022 року у справі №608/2424/20

Постанова КЦС ВП від 13.12.2022 року у справі №608/2424/20

13.12.2022
Автор:
Переглядів : 170

Постанова

Іменем України

13 грудня 2022 року

м. Київ

справа № 608/2424/20

провадження № 61-4237св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Коломієць Г. В. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Луспеника Д. Д.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Державне підприємство «Чортківське лісове господарство» Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргупредставника ОСОБА_1 - адвоката Квятковського Дмитра Васильовича на постанову Тернопільського апеляційного суду, ухвалену у складі колегії суддів: Бершадської Г. В., Гірського Б. О., Хоми М. В., від 18 лютого 2022 року,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним позовом до Державного підприємства «Чортківське лісове господарство» Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України (далі - ДП «Чортківське лісове господарство») про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позовна заява ОСОБА_1 мотивована тим, що вона 01 серпня

2001 року була призначена на посаду секретаря керівника підприємства ДП «Чортківське лісове господарство» відповідно до наказу № 55-к від 01 серпня 2001 року. 05 червня 2020 року відповідач в особі тимчасово виконуючого обов`язки директора Кравця Ю. М. видав наказ № 78-к від 05 червня 2020 року про внесення змін до штатного розпису ДП «Чортківське лісове господарство» з 06 серпня 2020 року, скоротивши дві штатні одиниці: заступника директора та секретаря керівника. 05 червня 2020 року було складено акт про її відмову від підпису про ознайомлення з наказом ДП «Чортківський лісгосп» від 05 червня 2020 року № 78-к «Про скорочення штату працівників», згідно якого зміст даного наказу доведений до відома та направлено лист з вмістом наказу та попередженням про звільнення на її адресу. Профспілковий комітет, розглядаючи подання адміністрації підприємства про надання згоди на звільнення заступника директора та секретаря керівника, відмовив у наданні згоди на їх звільнення, однак, не зважаючи на це, відповідач видав наказ № 131-К від 19 жовтня 2020 року про звільнення її з роботи відповідно пункту 1 статті 40 КЗпП України у зв`язку із скороченням штату працівників. Вважає, що відповідач незаконно звільнив її з роботи, так як їй не були запропоновані будь-які наявні на підприємстві вакансії, що є порушенням вимог статті 49-2 КЗпП України, не враховано її переважне право на залишенні на роботі. Також відповідачем не отримана згода профспілки на звільнення позивача. Крім того, позивач вважає, що відповідачем не здійснювалося правове закріплення рішення про зміну істотних умов праці, не були прийняті відповідні накази про зміну істотних умов праці у зв`язку зі змінами в організації виробництва і праці, а наказ про вивільнення працівників відповідач мотивував лише скрутним матеріальним становищем підприємства без надання належних обґрунтувань.

Посилаючись на порушення її прав, ОСОБА_1 просила суд: скасувати наказ про звільнення № 131-К, поновити її на роботі та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 19 жовтня 2020 року по дату винесення рішення в загальній сумі 63 050,94 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст