Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 19.12.2018 року у справі №692/231/16-ц

Постанова КЦС ВП від 19.12.2018 року у справі №692/231/16-ц

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 118

Постанова

Іменем України

13 грудня 2018 року

м. Київ

справа № 692/231/16-ц

провадження № 61-10447св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Стрільчука В. А. (суддя-доповідач), Карпенко С. О., Кузнєцова В. О.,

учасники справи:

позивачі: ОСОБА_4, ОСОБА_5,

відповідач - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Колос»,

провівши у порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_4 і ОСОБА_5 на рішення Апеляційного суду Черкаської області від 17 серпня 2016 року у складі колегії суддів: Качана О. В., Захарової А. Ф., Фетісової Т. Л.,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2016 року ОСОБА_4 і ОСОБА_5 звернулися до суду з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Колос» (далі - СТОВ «Агрофірма «Колос») про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 посилалися на те, що вони є власниками земельних ділянок в адміністративних межах Вершинозгарської сільської ради Драбівського району Черкаської області, право власності на які підтверджується державними актами на право приватної власності на землю. У грудні 2008 року кожен з них окремо передав СТОВ «Агрофірма «Колос» в оренду земельні ділянки строком на 5 років, уклавши при цьому договори оренди, строк дії яких закінчувався 25 грудня 2013 року. Їх не влаштовували умови договорів, у зв'язку з чим вони вирішили не продовжувати після 2013 року дію вказаних договорів, про що письмово повідомили відповідача. СТОВ «Агрофірма «Колос» не повернуло земельні ділянки і надіслало їм листи з вимогою про виготовлення технічної документації та виділення земельних ділянок в натурі. У зв'язку з порушенням їхніх прав як землевласників, позивачі просили стягнути з відповідача на користь кожного з них заподіяні збитки у зв'язку з неодержаним доходом за час тимчасового невикористання земельних ділянок у 2014 році в розмірі 42 108 грн 30 коп.

Рішенням Драбівського районного суду Черкаської області від 13 червня 2016 року у складі судді Фай В. Г. позов задоволено. Стягнуто з СТОВ «Агрофірма «Колос» на користь ОСОБА_4 та ОСОБА_5 по 42 108 грн 30 коп. кожному заподіяних збитків від неодержаного доходу за час тимчасового невикористання ними земельних ділянок за 2014 рік. Стягнуто з СТОВ «Агрофірма «Колос» на користь позивачів понесені ними судові витрати по сплаті судового збору в розмірі по 551 грн 20 коп. кожному.

Рішення місцевого суду мотивоване тим, що відповідач продовжував безпідставно використовувати належні позивачам на праві власності земельні ділянки після закінчення строку дії договорів оренди з 25 грудня 2013 року до жовтня 2014 року, у зв'язку з чим позивачі не отримали прибуток. Визначаючи розмір завданих збитків, суд першої інстанції поклав в основу рішення акти комісії Драбівської районної державної адміністрації від 05 листопада 2014 року, затверджені розпорядженням цієї адміністрації від 07 листопада 2014 року № 307, якими було визначено розмір збитків, завданих громадянам села Вершина Згарська внаслідок порушення керівництвом СТОВ «Агрофірма «Колос» вимог земельного законодавства.

Рішенням Апеляційного суду Черкаської області від 17 серпня 2016 року апеляційну скаргу СТОВ «Агрофірма «Колос» задоволено частково. Рішення Драбівського районного суду Черкаської області від 13 червня 2016 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст