Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №644/2494/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 06.02.2018 року у справі №644/2494/16-ц

02.06.2020
Автор:
Переглядів : 163

Постанова

Іменем України

13 червня 2018 року

м. Київ

справа № 644/2494/16-ц

провадження № 61-3632св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Олійник А. С., Погрібного С. О.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідачі: ОСОБА_2, ОСОБА_3, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Вахрушева Ольга Олександрівна,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційні скарги ОСОБА_3, представника ОСОБА_2 - ОСОБА_5 та представника приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Вахрушевої ОльгиОлександрівни - адвоката Ципліцького Дмитра Олеговича на рішення Апеляційного суду Харківської області від 12 жовтня 2017 року у складі колегії суддів: Карімової Л. В., Бурлака І. В., Яцини В. Б.,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3, приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Вахрушевої О. О. про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним, визнання незаконними та протиправними дій приватного нотаріуса, скасування рішення про реєстрацію права власності, державної реєстрації.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, ОСОБА_1 посилалася на те, що квартира АДРЕСА_1 належить їй на праві приватної власності, іншого житла вона не має. 15 липня 2014 року вона уклала з ОСОБА_3 договір позики грошей в сумі 79 200 грн на строк до 15 липня 2017 року. Цього ж дня між нею та ОСОБА_3 було укладено договір іпотеки і вона передала іпотекодержателю правовстановлюючі документи на вищевказану квартиру. Згадані договори були укладені нею під впливом тяжких життєвих обставин, що стосувалися як матеріальних, так і моральних аспектів, на вкрай невигідних для неї умовах. 08 липня 2015 року вона отримала в борг від ОСОБА_7 9 500 доларів США, про що склала відповідну розписку, проте через скрутне матеріальне становище суму боргу не повернула. 03 листопада 2015 року ОСОБА_7 подала до Орджонікіджзевського районного суду міста Харкова позов про стягнення з неї заборгованості за договором позики та заяву про забезпечення цього позову. Ухвалою суду від 12 листопада 2015 року було накладено арешт на все нерухоме майно, що їй належить, в тому числі й на спірну квартиру. 14 листопада 2015 року до Державного реєстру прав на нерухоме майно було внесено відомості про арешт квартири. 03 березня 2016 року вона отримала від ОСОБА_2 лист про те, що 18 лютого 2016 року він придбав спірну квартиру на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Вахрушевою О. О. Реалізація цієї квартири відбувалася на підставі договорів позики та іпотеки, укладених 15 липня 2014 року між нею та ОСОБА_3 В листі також містилася вимога про добровільне звільнення спірного житлового приміщення та зняття з реєстрації. 04 березня 2016 року вона отримала інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в якій містилася інформація про те, що спірна квартира перебуває під арештом, тому будь-яке відчуження цього майна є неправомірним. Приватний нотаріус не мав права оформляти договір купівлі-продажу квартири, своїми діями грубо порушив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, та Закон України «Про іпотеку». Посилаючись на викладене, уточнивши у процесі розгляду справи позовні вимоги, просила визнати недійсним договір купівлі-продажу вищевказаної квартири від 18 лютого 2016 року.

Рішенням Орджонікіджзевського районного суду міста Харкова від 02 лютого 2017 року у складі судді Бугери О. В. позов залишено без задоволення.

Судове рішення місцевого суду мотивоване тим, що права позивача не порушені, вона була поінформована про наявність боргу, їй було надано строк для його погашення та повідомлено про намір продажу нерухомого майна і лише після цього було вирішено питання про відчуження квартири, тому укладений договір не суперечить вимогам Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст