Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 04.04.2018 року у справі №464/6863/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 04.04.2018 року у справі №464/6863/16-ц

02.06.2020
Автор:
Переглядів : 174

Постанова

Іменем України

13 червня 2018 року

м. Київ

справа № 464/6863/16

провадження № 61-10293св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Лесько А. О., Мартєва С. Ю., Фаловської І. М., Штелик С. П. (суддя-доповідач)

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідачі: Слідче управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, прокурор Львівської області, Державна казначейська служба України,

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 - та касаційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області на рішення апеляційного суду Львівської області від 09 березня 2017 року у складі суддів: Мельничук О. Я., Крайник Н. П., Савуляк Р. В.,

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, прокурора Львівської області, Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.

Позов мотивовано тим, що 21 жовтня 2010 року постановою старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу податкової міліції Державної податкової адміністрації у Львівській області відносно директора приватного підприємства «Гал-Хліб» (далі - ПП «Гал-Хліб) ОСОБА_1 порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків за частиною другою статті 212 КК України. 08 грудня 2010 року йому обрано запобіжний захід - підписку про невиїзд. 28 лютого 2012 року заступником прокурора Львівської області затверджено обвинувальний висновок та направлено кримінальну справу до суду. Постановою Сихівського районного суду м. Львова від 04 грудня 2014 року справу направлено до слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області для організації проведення додаткового розслідування. 26 грудня 2014 року відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 212 КК України, були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Постановою старшого прокурора Прокуратури Львівської області від 31 березня 2015 року кримінальне провадження закрито у зв'язку з відсутністю в діях директора ПП «Гал-Хліб» ОСОБА_1 складу кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 212, частини четвертої статті 358 КК України, скасовано запобіжні заходи та арешти на майно. Вказував, що внаслідок незаконного перебування під слідством та судом понад п'ятдесят три календарних місяці йому завдано моральної шкоди, оскільки весь цей час він знаходився у пригніченому стані, був позбавлений можливості підтримувати нормальні життєві зв'язки, через неможливість продовження активної діяльності як керівника підприємства у нього погіршились відносини з оточуючими.

Посилаючись на викладені обставини, просив стягнути на відшкодування моральної шкоди 76 850 грн за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом списання з єдиного казначейського рахунку.

Рішенням Сихівського районного суду м. Львова від 18 жовтня 2016 року у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивач не надав доказів того, що незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності завдало йому моральної шкоди.

Рішенням апеляційного суду Львівської області від 09 березня 2017 року рішення Сихівського районного суду м. Львова від 18 жовтня 2016 року скасовано та ухвалено нове про задоволення позову.

Стягнуто з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 76 850 грн на відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст