Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 17.09.2018 року у справі №314/2550/17

Ухвала КЦС ВП від 17.09.2018 року у справі №314/2550/17

07.10.2020
Автор:
Переглядів : 137

Постанова

Іменем України

13 березня 2020 року

м. Київ

справа № 314/2550/17

провадження № 61-41480св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Фаловської І. М. (суддя-доповідач), Грушицького А. І., Сердюка В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову апеляційного суду Запорізької області від 19 липня 2018 року у складі колегії суддів: Кочеткової І. В., Маловічко С. В., Гончар М. С.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 2 розділу II «;Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 15 січня 2020 року № 460-IX «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» (далі - Закон № 460-IX) касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

На обґрунтування позовних вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , після смерті якого відкрилася спадщина на земельну ділянку площею 3,1549 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Матвіївської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області.

За життя спадкодавець склав заповіт, згідно якого заповідав позивачу зазначену земельну ділянку. ОСОБА_1 не проживала разом зі спадкодавцем.

ІНФОРМАЦІЯ_2 позивач народила дитину та була зайнята постійним доглядом за нею. Крім того, у період з 30 січня 2017 по 14 лютого 2017 року позивач знаходилася на стаціонарному лікування у м. Одеса, що підтверджується листком непрацездатності.

Вказані обставини унеможливили прийняття нею спадщини у встановлений законом строк.

30 березня 2017 року ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину через пропуск шестимісячного строку для її прийняття.

Посилаючись на те, що причина пропуску строку на прийняття спадщини є поважною, просила визначити їй додатковий строк у один місяць для прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_5 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 10 квітня 2018 року в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивач не надала суду доказів, які б вказували на наявність непереборних труднощів для спадкоємця для вчасного подання заяви про прийняття спадщини. Зазначені ОСОБА_1 причини пропуску для прийняття спадщини визнані судом неповажними.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою апеляційного суду Запорізької області від 19 липня 2018 року рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 10 квітня 2018 року скасовано.

Визначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк в один місяць для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Вирішено питання розподілу судових витрат.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст