Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 07.10.2018 року у справі №527/600/17

Ухвала КЦС ВП від 07.10.2018 року у справі №527/600/17

23.08.2020
Автор:
Переглядів : 592

Постанова

Іменем України

12 червня 2019 року

м. Київ

справа № 527/600/17

провадження № 61-1079св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Сімоненко В.М. (суддя - доповідач),

суддів: Калараша А.А., Лесько А.О., Мартєва С. Ю., Петрова Є.В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю

«Новомосковськ Агро»,

розглянула в порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Полтавського апеляційного суду від 11 грудня 2018 року в складі колегії суддів: Хіль Л.М., Абрамова П.С., Карпушина Г.Л.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новомосковськ Агро» (далі - ТОВ «Новомосковськ Агро») про розірвання договору оренди землі та зобов`язання передати земельну ділянку.

Позовна заява мотивована тим, що позивач є власником земельної ділянки площею 3,45 га, розташованої на території Глобинської міської ради Глобинського району Полтавської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку від 2 березня 2004 року.

30 липня 2009 року між позивачем та ТОВ «Новомосковськ Агро» укладено договір оренди землі, за умовами якого позивач передав в оренду товариству вказану земельну ділянку строком на 49 років зі сплатою кожного року, не пізніше 20 грудня, 3 % нормативно-грошової оцінки цієї земельної ділянки - 1 тис. 399 грн 49 коп. на рік з подальшою індексацією.

Відповідач взяті на себе зобов`язання за вказаним договором оренди землі належно не виконує, а саме систематично не сплачує орендну плату за користування спірною земельною ділянкою, на неодноразові звернення позивача щодо сплати цих коштів не реагував.

З урахуванням викладеного ОСОБА_1 просив суд розірвати договір оренди землі від 30 липня 2009 року, укладений між ним та

ТОВ «Новомосковськ Агро», зобов`язати відповідача передати йому земельну ділянку площею 3,45 га, розташовану на території Глобинської міської ради Глобинського району Полтавської області, у стані, придатному для цільового використання.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Глобинського районного суду Полтавської області від 29 червня 2017 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено: розірвано договір оренди землі, укладений 30 липня 2009 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Новомосковськ Агро»; зобов`язано ТОВ «Новомосковськ Агро» передати ОСОБА_1 земельну ділянку площею 3,45 га, розташовану на території Глобинської міської ради Глобинського району Полтавської області, у стані, придатному для цільового використання. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що орендар не виконав істотну умову договору оренди землі у частині сплати орендодавцю орендної плати за 2009-2016 роки, що є підставою для розірвання договору оренди землі, передбаченою пунктом «д» частини першої статті 141 Земельного кодексу України (далі - ЗК України). Крім того, позовна давність не пропущена, оскільки правовідносини сторін спірного договору, який укладено на строк 49 років, є триваючими, цей договір дійсний.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст