Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 17.12.2018 року у справі №638/16622/17

Ухвала КЦС ВП від 17.12.2018 року у справі №638/16622/17

05.10.2020
Автор:
Переглядів : 279

Постанова

Іменем України

11 березня 2020 року

м. Київ

справа № 638/16622/17

провадження № 61-13752св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Грушицького А. І., Литвиненко І. В. (суддя-доповідач), Сердюка В. В., Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа - Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 01 червня 2018 року у складі судді Омельченко К. О. та постанову Харківського апеляційного суду від 02 липня 2019 року у складі колегії суддів: Бровченка І. О., Бурлака І. В., Колтунової А. І. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , третя особа - Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, про стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст заяви

У листопаді 2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , в інтересах малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , третя особа - Управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, у якому просила: позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; встановити опіку над малолітньою дитиною, призначивши її опікуном; стягнути з ОСОБА_2 аліменти на дитину у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення нею повноліття.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі, який розірвано у листопаді 2010 року. ІНФОРМАЦІЯ_2 у них народилась дочка ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 померла. Позивач є рідною тіткою малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті матері малолітня ОСОБА_3 залишилась проживати в сім?ї позивача ОСОБА_1 .

Позивач указала, що за життя ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , через вади здоров`я потребувала сторонньої допомоги для себе та у вихованні дочки. Відповідач покинув сім?ю ще до розлучення, не виявляв ніякої зацікавленості до дочки, не піклувався про матеріальне становище своєї сім?ї, є злісним неплатником аліментів на дитину, має заборгованість зі сплати аліментів у розмірі 81 316,91 грн, надав нотаріально посвідчену заяву, якою відмовився від матеріального забезпечення своєї дочки.

Наказом Служби у справах дітей по Шевченківському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради від 18 жовтня 2017 року малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштована в сім?ю рідної тітки ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 не звертався з питанням повернення йому дитини для спільного проживання та виховання.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова від 01 червня 2018 року позов задоволено.

Побавлено ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановлено опіку над малолітньою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено її опікуном ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на малолітню ОСОБА_3 у розмірі 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 03 листопада 2017 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення суду першої інстанції мотивоване доведеністю факту ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків з виховання дитини. Суд дійшов висновку, що інтереси дитини будуть якнайкраще забезпечені у разі встановлення опіки над нею рідною тіткою ОСОБА_1 , в сім`ї якої проживає дитина після смерті матері, де створено належні умови для життя та її розвитку.

В апеляційному порядку суди справу переглядали неодноразово.

Постановою Харківського апеляційного суду від 12 листопада 2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишено без задоволення. Рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 01 червня 2018 року залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 15 травня 2019 року касаційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково. Постанову Харківського апеляційного суду від 12 листопада 2018 року в частині вирішення позовних вимог про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , скасовано. Справу в цій частині передано на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст