Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 21.02.2019 року у справі №756/11534/15-ц

Постанова КЦС ВП від 21.02.2019 року у справі №756/11534/15-ц

07.08.2020
Автор:
Переглядів : 86

Постанова

Іменем України

11 лютого 2019 року

м. Київ

справа № 756/11534/15-ц

провадження № 61-24818св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Антоненко Н.О. (суддя-доповідач), Журавель В. І., КратаВ.І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - публічне акціонерне товариство «Універсал Банк»,

третя особа - Національний банк України,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_5 як представника ОСОБА_4 на рішення Оболонського районного суду м. Києва від 18 квітня 2016 року в складі ТітоваМ. Ю. та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 14 червня 2017 року в складі колегії суддів: Слюсар Т. А., Панченка М. М., Волошиної В. М.,

ВСТАНОВИВ:

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У серпні 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» (далі - ПАТ «Універсал Банк», банк) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії.

В обґрунтування позову ОСОБА_4 посилався на те, що 02 листопада 2007 року між ним та відкритим акціонерним товариством «Банк Універсальний», правонаступником якого є ПАТ «Універсал Банк», укладено договір про надання споживчого кредиту № 06-2144К-07 про отримання позивачем кредиту в сумі 100 тис. дол. США.

Однак до нього як до позичальника на зазначені грошові кошти не перейшло право власності, оскільки валютний рахунок, на який би вказана сума надійшла, на його ім'я не відкривався, заявки на конвертацію в грошову одиницю України він не подавав, заява про перерахування цих грошових коштів в оплату нерухомості ним не подавалася, у зв'язку з чим позивач надіслав відповідачу лист про надання інформації, відповідь на який він не отримав.

З урахуванням наведеного позивач просив визнати бездіяльність банку протиправною, зобов'язати банк надати інформацію на запит ОСОБА_4 від 18 серпня 2015 року, а саме: повідомити чи подавалася заява на Міжбанківську валютну біржу від ВАТ «Банк Універсальний» від 02 листопада 2007 року на конвертацію в сумі 100 тис. дол. США від заявника через банк і купівлю української гривні; повідомити чи направлялася заявка від 02 листопада 2007 року про продаж на Міжбанківській валютній біржі в сумі 100 тис. дол. США позичальником через банк на купівлю української гривні, якщо так, то просив вказати по якому курсу проведено продаж валюти на гривню, яка була знята комісія і скільки грошових коштів зараховано в гривні після продажі вказаної суми валюти; повідомити номер валютного рахунку на який банк зарахував 100 тис. дол. США кредитних коштів; надати копії меморіальних ордерів (заяви про видачу готівки) та/або платіжних доручень на оплату 100 тис. дол. США на споживчі цілі; надати розрахунки, а саме: суму погашеного кредиту; суму нарахованих відсотків (комісії); суму сплачених відсотків (комісії); суму нарахованих (з розрахунком) і сплачених штрафних санкцій; сальдо розрахунків на дату надання інформації; підтвердити повноваження особи, яка підписала генеральний договір від імені банку про надання кредитних послуг від 02 листопада 2007 року № 06-2144К- 07.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст