Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 18.02.2019 року у справі №321/296/17

Постанова КЦС ВП від 18.02.2019 року у справі №321/296/17

07.08.2020
Автор:
Переглядів : 178

Постанова

Іменем України

11 лютого 2019 року

м. Київ

справа № 321/296/17

провадження № 61-28072св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Ступак О. В. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідач - Михайлівська районна державна адміністрації Запорізької області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадженнякасаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Михайлівського районного суду Запорізької області від 16 червня 2017 року у складі судді Олійник М. Ю. та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 26 вересня 2017 року у складі колегії суддів: Крилової О. В., Кухаря С. В., Трофимової Д. А.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і рішень судів

У лютому 2017 року ОСОБА_5 звернулася до суду з позовом до Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області (далі - Михайлівської РДА Запорізької області) про визнання незаконним виключення із списку на виділення паїв, визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла її мати ОСОБА_6, після смерті якої вона як єдиний спадкоємець першої черги звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. ЇЇ матір, працюючи у колишньому КСП «Червоний партизан» Михайлівського району Запорізької області, отримала право на отримання земельного паю. Так, 14 листопада 1994 року КСП «Червоний Партизан» отримало Державний акт на землю, розмір земельної частки (паю) становить 7,26 умовних кадастрових гектарів, вартість частки (паю) - 72 730, 54 грн. На час отримання КСП «Червоний партизан» Державного акта на землю, ОСОБА_6 була членом КСП та внесена до списку колгоспників, членів колишнього КСП «Червоний партизан» Михайлівського району Запорізької області, що додається до державного акту на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 і значиться під № 289. Вказаний Державний акт на право колективної власності на землю зареєстрований у книзі записів державних актів на право колективної власності на землю від 14 листопада 1994 року № 4. Проте згідно з протоколом від 13 грудня 1996 року № 2 уповноважених колгоспників КСП «Червоний Партизан», прийняте рішення всім померлим на період паювання пай не виділяти, у зв'язку з чим під час уточнення списку громадян - членів КСП «Червоний Партизан», що додається до Державного акта на право колективної власності на землю, ОСОБА_6 виключено з цих списків у зв'язку з її смертю. Вважає незаконним виключення її матері зі списків колгоспників.

Посилаючись на викладене, позивач просила встановити факт виключення ОСОБА_6 із списку колгоспників КСП «Червоний партизан» Михайлівського району Запорізької області, що мають право на земельну частку (пай) - протизаконним та визнати за нею право на земельну частку (пай) в розмірі 7,26 умовних кадастрових гектарів, у порядку спадкування за законом.

Рішенням Михайлівського районного суду Запорізької області від 16 червня 2017 року у задоволенні позову ОСОБА_5 відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що ОСОБА_6 мала право на отримання сертифікату на земельну частку (пай) у землях КСП «Червоний партизан» смт Михайлівка як член колективного сільськогосподарського підприємства, була включена до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай), проте позивачем пропущений строк позовної давності для звернення до суду із цим позовом. ОСОБА_4 знала про право її матері ОСОБА_6 на земельну частку пай і про факт виключення її зі списку, ще у 2009 року, на момент пред'явлення відповідного позову і розгляду справи у суді.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст