Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 11.01.2024 року у справі №2о-114/07

Постанова КЦС ВП від 11.01.2024 року у справі №2о-114/07

11.01.2024
Автор:
Переглядів : 105


ПОСТАНОВА


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


11 січня 2024 року


м. Київ


справа № 2о-114/07


провадження № 61-10310св23


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


Шиповича В. В. (суддя - доповідач), Осіяна О. М., Синельникова Є. В.,


учасники справи:


заявник - ОСОБА_1 ,


заінтересована особа - обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки»,


особа, яка не брала участі в справі, - Львівська міська рада,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Львівського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Мікуш Ю. Р.,


Приколоти Т. І., Савуляка Р. В., від 29 травня 2023 року,


ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст заяви


1. У травні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просив встановити факт володіння ним на праві власності нежитловим приміщенням, загальною площею 13,8 кв. м, позначеним в технічному паспорті літ. 11-1 та 11-3, розташованим в будинку АДРЕСА_1 .


2. Заяву мотивував тим, що нежитлові приміщення в будинку


АДРЕСА_1 були надані йому начальником житлово-експлуатаційної контори (далі - ЖЕК) для використання у власних потребах і тимчасового проживання у 1992 році, як майстрові ЖЕКу.


3. Приміщення перебувало у занедбаному стані, але він зробив ремонт, поміняв вікна та двері, поклав частково підлогу, поставив сантехніку. Мешканці будинку жодних заперечень йому не висловлювали. Використовує приміщення протягом 15 років, підтримуючи його у належному стані, проводив поточний ремонт, перекрив дах, який протікав. Жодних претензій з боку органів влади до нього немає, однак ЖЕК реорганізований, а тому втрачений документ на підставі якого він отримав приміщення.


Короткий зміст рішення суду першої інстанції


4. Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 13 червня 2007 року заяву задоволено. Встановлено факт володіння ОСОБА_1 на праві приватної власності нежитловим приміщенням, загальною площею


13,8 кв. м, позначеним в технічному паспорті літ. 11-1 та 11-3, розташованим в будинку АДРЕСА_1 . Зобов`язано Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» провести державну реєстрацію належного заявнику на праві приватної власності нерухомого майна.


5. Суд першої інстанції виходив з того, що спірне приміщення надано заявнику, як працівнику ЖЕКу, в користування у 1992 році. Приміщення було у занедбаному стані та заявник за власні кошти зробив ремонт, оскільки з керівництвом ЖЕКу була домовленість, що дане приміщення залишиться йому. Заявник протягом тривалого часу використовує зазначене приміщення, витратив значні кошти на його приведення у відповідний стан, на приміщення ніхто не претендує, а тому ОСОБА_1 набув право власності на вказане нерухоме майно.


Короткий зміст оскаржуваної постанови апеляційного суду


6. У липні 2022 року особа, яка не брала участі у справі, - Львівська міська рада подала апеляційну скаргу на рішення Шевченківського районного суду


м. Львова від 13 червня 2007 року.


7. Ухвалою Львівського апеляційного суду від 14 жовтня 2022 року поновлено Львівській міській раді строк на апеляційне оскарження рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 13 червня 2007 року. Відкрито апеляційне провадження у справі та зупинено дію рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 13 червня 2007 року.


8. Постановою Львівського апеляційного суду від 29 травня 2023 року апеляційну скаргу Львівської міської ради задоволено. Рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 13 червня 2007 року скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_1 . Вирішено питання розподілу судових витрат.


9. Постанова апеляційного суду мотивована тим, що рішенням суду першої інстанції вирішено питання про права та обов`язки Львівської міської ради, яка не була залучена до участі у справі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст