Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 26.07.2018 року у справі №127/11492/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 26.07.2018 року у справі №127/11492/16-ц

31.10.2020
Автор:
Переглядів : 132

Постанова

Іменем України

10 червня 2020 року

м. Київ

справа № 127/11492/16-ц

провадження № 61-40353св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Лідовця Р. А. (суддя-доповідач), Воробйової І. А., Черняк Ю. В.,

учасники справи:

позивачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

відповідачі: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

треті особи:Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області, Департамент архітектури - будівельного контролю Вінницької міської ради,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 23 квітня 2018 року у складі судді Федчишена С. А. та постанову Апеляційного суду Вінницької області від 13 червня 2018 року у складі колегії суддів: Сопруна В. В., Медяного В. М., Матківської М. В.,

ВСТАНОВИВ:

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2016 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи: Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області, Департамент архітектури - будівельного контролю Вінницької міської ради, про усунення перешкод у користуванні власністю.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_3 розпочав будівництво прибудови до житлового будинку на першому АДРЕСА_1 . Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області здійснювалася перевірка законності виконання будівельних робіт з будівництва прибудови до вказаного житлового будинку та перевіркою встановлено, що ОСОБА_3 здійснює будівельні роботи без повідомлення про початок виконання будівельних робіт, з порушенням державних будівельних норм, санітарних норм і правил.

Вказані дії, на їх думку, призвели до часткового пошкодження бетонної основи їх паркану (наявна тріщина зі зміщенням у напрямку житлового будинку ОСОБА_3 ) та часткове порушення верхнього шару ґрунту біля основи житлового будинку.

Ураховуючи наведене, уточнивши позовні вимоги, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 просили суд усунути перешкоди у користуванні власністю - земельною ділянкою та будинком, шляхом: припинення самочинного будівництва та знесення за рахунок ОСОБА_3 та ОСОБА_4 самочинно розпочатого будівництва прибудови до будинку за адресою: АДРЕСА_1 , яка межує із земельною ділянкою, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 ; відновлення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зруйнованого (тріщина зі зміщенням) фундаменту паркану і засипання котловану біля межі земельної ділянки на АДРЕСА_3 та приведення земельної ділянки до первинного стану.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст