Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 10.04.2023 року у справі №753/12786/17

Постанова КЦС ВП від 10.04.2023 року у справі №753/12786/17

10.04.2023
Автор:
Переглядів : 67

Постанова

Іменем України

10 квітня 2023 року

м. Київ

справа № 753/12786/17

провадження № 61-7994св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Тітова М. Ю. (суддя-доповідач), Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (правонаступники ОСОБА_3 ),

відповідач - ОСОБА_4 ,

треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Коновалова Олена Олександрівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ващенко Віталій Володимирович, Акціонерне товариство акціонерний комерційний банк «Аркада»,

провівши в порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року в складі Коренюк А. М. та постанову Київського апеляційного суду від 18 липня 2022 року в складі колегії суддів: Лапчевської О. Ф., Березовенко Р. В., Мостової Г. І.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2017 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_4 , у якому просила встановити факт її проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_5 в період з 01 січня 2007 року по 23 січня 2017 року, визнати їх спільною сумісною власністю квартиру АДРЕСА_1 та визнати за нею право власності на частину цієї квартири.

На обґрунтування позовних вимог зазначала, що з січня 2007 року проживала однією сім`є разом з ОСОБА_5 , вели з ним спільне господарство, були пов`язані спільним побутом та мали спільний бюджет, взаємні права та обов`язки подружжя.

У цей період вони придбали в інтересах сім`ї квартиру АДРЕСА_1 , право власності на яку було оформлено на ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 помер. Спадкоємцями після його смерті є його дочка ОСОБА_4 , яка подала заяву про прийняття спадщини, та вона (позивач), однак у прийнятті заяви про прийняття спадщини їй відмовлено у зв`язку із ненаданням доказів родинних відносин зі спадкоємцем.

ІНФОРМАЦІЯ_2 позивач ОСОБА_3 померла.

12 травня 2020 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 залучено до участі в справі в якості правонаступників ОСОБА_6 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року позов задоволено частково.

Встановлено факт проживання ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , як чоловіка та жінки без шлюбу в період з січня 2007 року по 23 січня 2017 року включно.

У задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Суд першої інстанції виходив з того, що факт спільного проживання ОСОБА_3 та ОСОБА_5 в спірний період, ведення ними спільного господарства, наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, придбання майна для спільного користування підтверджений належними доказами в справі й не спростований відповідачем, тому позовні вимоги про встановлення факту їх проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу підлягають задоволенню.

Водночас вимоги щодо майна задоволенню не підлягають, зважаючи на те, що такі вимоги пов`язуються із особою ОСОБА_3 , яка померла в ході розгляду справи й відповідно не має цивільної процесуальної правосуб`єктності на час вирішення спору, а вимоги про визнання за позивачами в порядку спадкування права власності на спірне майно ними як правонаступниками ОСОБА_3 не заявлялись.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Київського апеляційного суду від 18 липня 2022 року рішення Дарницького районного суду міста Києва від 25 листопада 2021 року в частині вимог про визнання майна спільною сумісною власністю подружжя скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення.

Визнано спільною сумісною власністю ОСОБА_3 та ОСОБА_5 майно, придбане за час проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, -квартиру АДРЕСА_1 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст