Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 09.11.2022 року у справі №2-325/11

Постанова КЦС ВП від 09.11.2022 року у справі №2-325/11

09.11.2022
Автор:
Переглядів : 63

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

9 листопада 2022 року

м. Київ

справа № 2-325/11

провадження № 61-15470св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - судді Фаловської І. М.,

суддів: Ігнатенка В. М., Карпенко С. О. (судді-доповідача), Мартєва С. Ю., Сердюка В. В.,

учасники справи:

позивач - прокурор міста Южне Одеської області, який діє в інтересах держави в особі Южненської міської ради Одеської області,

відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Южненське міське бюро технічної інвентаризації,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Южненської міської ради Одеської області на постанову Одеського апеляційного суду від 12 червня 2019 року, прийняту колегією у складі суддів: Дрішлюка А. І., Черевка П. М., Драгомерецького М. М.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2010 року прокурор міста Южне звернувся в інтересах держави в особі Южненської міської ради Одеської області (далі - Южненська міська рада) з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Южненске міське бюро технічної інвентаризації, про визнання недійсним та скасування реєстрації права власності на нежитлову будівлю і визнання договорів купівлі-продажу нежитлової будівлі недійсними.

В обґрунтування позову вказувала, що рішенням Господарського суду Одеської області від 5 квітня 2007 року у справі № 9/92-07-2300 задоволено позов ОСОБА_1 і визнано за ним право власності на нежитлову будівлю площею 32,3 кв.м, розташовану на АДРЕСА_1 .

На підставі рішення суду 28 квітня 2007 року Комунальне підприємство «Южненське міське бюро технічної інвентаризації» (далі - КП «ЮМБТІ») зареєструвало за ОСОБА_1 право власності на вказану нежитлову будівлю.

5 травня 2007 року ОСОБА_1 уклав з ОСОБА_3 договір купівлі-продажу, посвідчений приватним нотаріусом Южненського міського нотаріальног округу Одеської області Сармагою О. Д. та зареєстрований за № 1387, відповідно до умов якого ОСОБА_3 набув право власності на зазначені нежитлові будівлі; таке право зареєстроване 13 листопада 2008 року в КП «ЮМБТІ».

У подальшому 29 травня 2009 року ОСОБА_3 та ОСОБА_2 уклали договір купівлі-продажу, посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Таранською А. М. та зареєстрований за № 4156, згідно з яким ОСОБА_2 набув право власності спірну нежитлову будівлю і таке право зареєстроване в КП «ЮМБТІ» 29 травня 2009 року.

Вказував, що постановою Вищого господарського суду України від 8 грудня

2009 року скасовано рішення Господарського суду Одеської області від 5 квітня 2007 року.

Враховуючи скасування рішення суду, на підставі якого відповідачі набули право власності на нежитлову будівлю площею 32,3 кв.м, розташовану

на АДРЕСА_1 , реєстрація права власності на спірну нежитлову будівлю за ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та, відповідно, за ОСОБА_2 , як вважав прокурор, є недійсною.

Остаточно уточнивши позовні вимоги, Южненська міська рада просила:

- витребувати з чужого незаконного володіння ОСОБА_2 земельну ділянку, на якій знаходиться фундамент нежитлової будівлі загальною площею 32,2 кв.м та будівельні залишки, розташовані у пляжно-парковій зоні АДРЕСА_1 , на користь Южненської міської ради;

- скасувати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі речових прав власності на нерухоме майно, зареєстроване за ОСОБА_2 на нежитлову будівлю загальною площею 32,2 кв.м, розташовану на АДРЕСА_1 (реєстраційний номер майна 18702105).

Короткий зміст судових рішень судів першої і апеляційної інстанцій та мотиви їх прийняття

Рішенням Южного міського суду Одеської області від 20 квітня 2018 року відмовлено у задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст