Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 11.06.2019 року у справі №742/3715/17

Ухвала КЦС ВП від 11.06.2019 року у справі №742/3715/17

14.10.2020
Автор:
Переглядів : 226

Постанова

Іменем України

09 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 742/3715/17

провадження № 61-9702св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Крата В. І. (суддя-доповідач), Дундар І. О., Краснощокова Є. В.,

учасники справи:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Спілка православних журналістів»,

відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , громадська організація «Детектор Медіа», ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка підписана представником ОСОБА_5 , на рішення Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 21 листопада 2018 року в складі судді: Ільченка О. І., та постанову Чернігівського апеляційного суду від 03 квітня 2019 року в складі колегії суддів: Шитченко Н. В., Висоцької Н. В., Мамонової О. Є.,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2017 року ТОВ «Інформаційне агентство «Спілка православних журналістів» звернулося із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ГО «Детектор Медіа», ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про захист ділової репутації юридичної особи та спростування недостовірної інформації.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 на веб-сторінці веб-сайту «Детектор Медіа» (ІНФОРМАЦІЯ_17) всесвітньої мережі Інтернет було розміщено інтерв`ю директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України ОСОБА_6 під назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_18 ».

У даній публікації викладена відповідь ОСОБА_6 на питання щодо запровадження санкцій відносно журналістів, які в своїх публікаціях використовують мову ворожнечі. Зокрема, ОСОБА_7 повідомив, а ГО «Детектор Медіа» поширила наступну інформацію: «...Спілка православних журналістів - організація, яка системно займається дезінформацією, фальсифікацією, очорненням, працює за принципами російської пропаганди. На щастя, це не дуже поширений медіаресурс, але він є показовим прикладом абсолютно свідомої брехні та маніпуляції. Це не медійна, а ідеологічна робота для певного замовника, координована й фінансована з-за кордону. На мій погляд, ці люди, які вже кілька років займаються перекручуванням фактів, дезінформуванням суспільства, продуктуванням медіапродукції, що не відповідає дійсності, повинні нести покарання...».

ІНФОРМАЦІЯ_3 на веб-сторінці веб-сайту «Релігія в Україні» (ІНФОРМАЦІЯ_19) мережі Інтернет з посиланням на веб-сайт « Детектор Медіа» було розміщено анонімну статтю під назвою : «ІНФОРМАЦІЯ_20». У зазначеній статті відтворено інтерв`ю директора Департаменту у справах релігій та національностей міністерства культури України ОСОБА_4 ГО «Детектор Медіа» з додатковою інформацією про позивача.

ІНФОРМАЦІЯ_3 на веб-сторінці веб-сайту «Національний антикорупційний портал «Антикор» (ІНФОРМАЦІЯ_16) всесвітньої мережі Інтернет з посиланням на веб-сайт «Релігія в Україні» було розміщено анонімну статтю під назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_21», - ОСОБА_8 ». У вказаній статті повністю відтворена стаття «ІНФОРМАЦІЯ_20», розміщена ОСОБА_2 на веб-сайті «Релігія в Україні» ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст