Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 14.01.2019 року у справі №643/4589/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 14.01.2019 року у справі №643/4589/15-ц

11.06.2020
Автор:
Переглядів : 351

Постанова

Іменем України

09 січня 2019 року

м. Київ

справа № 643/4589/15-ц

провадження № 61-5361св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого: Червинської М. Є.,

суддів: Антоненко Н. О., Журавель В. І., Крата В. І. (суддя-доповідач), Курило В. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - ОСОБА_3,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_3 на заочне рішення Московського районного суду м. Харкова від 18 лютого 2016 року у складі судді: Єлізарова І. Є., та рішення апеляційного суду Харківської області від 18 жовтня 2016 року у складі суддів: Бровченко І. О., Швецової Л. А., Карімової Л. В.,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2015 року ОСОБА_2 звернувся з позовом до ОСОБА_3 про поділ спільної сумісної власності подружжя.

Позовна заява обґрунтована тим, що 05 червня 2004 року позивач зареєстрував з відповідачем шлюб, який розірвано рішенням Київського районного суду м. Харкова від 24 вересня 2014 року.

Під час шлюбу сторонами за спільні кошти був придбаний автомобіль марки «Volkswagen Polo», 2013 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1, який зареєстрований на відповідача. Зазначений автомобіль був придбаний сторонами за кредитним договором, укладеним між ОСОБА_3 та ТОВ «Порше Мобіліті» терміном на п'ять років. Всі витрати по оплаті автомобіля та періодичних платежів за кредитним договором сторони несли разом за взаємною згодою до розірвання шлюбу. Після розірвання шлюбу відповідач самостійно без згоди позивача забрала автомобіль в особисте користування, згодом він був відчужений відповідачем без відома позивача. На момент розірвання шлюбу кредит погашений не був. У зв'язку з цим, на думку позивача, поділу між подружжям повинні підлягати грошові кошти, які сплачені ними в рахунок погашення боргових зобов'язань в період знаходження у шлюбі.

У зв'язку з тим, що спірне майно було придбано під час шлюбу, а відповідач добровільно відмовляється сплатити позивачу компенсацію його частки у спільному майні, позивач із урахуванням уточнених позовних вимог, просив: визнати автомобіль «Volkswagen Polo», 2013 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1, спільною сумісною власністю подружжя; стягнути з відповідача на його користь 1/2 частку грошових коштів, які були внесені подружжям за спірний автомобіль в період сумісного проживання, а саме суму - 61 107,92 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст