Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 08.06.2022 року у справі №459/3458/14-ц

Постанова КЦС ВП від 08.06.2022 року у справі №459/3458/14-ц

08.06.2022
Автор:
Переглядів : 100






Постанова


Іменем України



08 червня 2022 року


м. Київ



справа № 459/3458/14-ц


провадження № 61-16068св21



Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Дундар І. О. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Русинчука М. М.,



учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - ОСОБА_2 ,


треті особи: Червоноградська державна нотаріальна контора, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Львівського апеляційного суду від 25 серпня 2021 року у складі колегії суддів: Шандри М. М., Левика Я. А., Савуляка Р. В.,


Історія справи


Короткий зміст позовних вимог


У липні 2014 року ОСОБА_1 звернулася до ОСОБА_2 із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.


Позов мотивований тим, що ОСОБА_6 була одноособовим власником квартири АДРЕСА_1 . В цій квартирі вона проживала одна. Жодної сторонньої допомоги від родичів вона не отримувала, хоча, з огляду на те, що була особою похилого віку, постійно потребувала такої допомоги. Відтак, ОСОБА_6 постійно зверталася за допомогою до сусідів.


Квартира позивача розташована поряд із квартирою ОСОБА_6 , а тому вона часто зверталась до ОСОБА_1 за допомогою. Фактично останні три роки позивач постійно допомагала ОСОБА_6 у її побуті, а саме, прибирала помешкання, займалась пранням, закупляла продукти харчування, виконувала інші дрібні доручення своєї сусідки.


ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 померла.


Після її смерті позивач дізналася, що 05 червня 2012 року ОСОБА_6 склала заповіт, згідно якого свою квартиру АДРЕСА_1 і все інше майно заповіла ОСОБА_1 .


Позивач вказує, що у встановлений законом термін не прийняла спадщину, у зв`язку із чим їй було відмовлено у видачі свідоцтва та роз`яснено право звернення до суду на підставі положень статті 1272 ЦК України про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Стверджує, що пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини з причин вчинення щодо неї шахрайства.


Просила визначити їй додатковий двомісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_6 .


Короткий зміст рішення суду першої інстанцій


Рішенням Червоноградського міського суду Львівської області від 26 серпня 2020 року позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Червоноградська державна нотаріальна контора, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст